Ένα μεγάλο βήμα για την τεχνητή νοημοσύνη

Η επίγνωση του συγκεκριμένου ρομπότ θέτει νέες βάσεις
22 Ιουλίου 2015 12:14
Ένα μεγάλο βήμα για την τεχνητή νοημοσύνη

Μετά από τεστ που έκανε ο καθηγητής Selmer Bringsjord του Rensselaer Polytechin Institute της νέας Υόρκης, έδειξε πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει μεγάλα βήματα αφού το συγκεκριμένο ρομπότ έχει πλήρη επίγνωση του εαυτού του. Το πείραμα του συγκεκριμένου καθηγητή έγινε ως εξής, προγραμμάτισε τα ρομπότ ώστε να νομίζουν πως τα δύο από αυτά έχουν πάρει ένα χάπι με το οποίο δεν μπορούν να μιλήσουν.

Στην πραγματικότητα το χάπι ήταν μόνο ένα κουμπί το οποίο απενεργοποιούσε την ομιλία στα ρομπότ και αυτά δεν γνώριζαν πιο απ’ όλα μπορούσε να μιλήσει. Έπειτα, ο ερευνητής ρώτησε τα ρομπότ αν γνωρίζουν ποιο από τα τρία  έχει πάρει το χάπι, όπως ήταν αναμενόμενο μόνο το ένα μπόρεσε και απάντησε με την έκφραση “δεν ξέρω”. Ωστόσο, το σημαντικό σημείο είναι πως το ρομπότ σχεδόν άμεσα συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν που μπορούσε να μιλήσει και κούνησε το χέρι του ώστε να απαντήσει “συγνώμη, τώρα γνωρίζω. Ήμουν ικανός να αποδείξω ότι δεν πήρα το χάπι”.

Το ρομπότ είχε πλήρη επίγνωση του εαυτό του, αφού κατάλαβε ότι ήταν το μόνο από τα τρία που κατάφερε να μιλήσει και μόλις το συνειδητοποίησε, το εξέφρασε άμεσα. O συγκεκριμένος καθηγητής θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του σε συνέδριο της Ιαπωνίας που αφορά την ρομποτική συνείδηση μεταξύ 31 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το ενδιαφέρον πείραμα παρακάτω.