Το InSight lander κινδυνεύει λόγω της σκόνης του Άρη

Έχει μόλις λίγους μήνες ζωής
19 Μαΐου 2022 11:29
Το InSight lander κινδυνεύει λόγω της σκόνης του Άρη

Το InSight lander της NASA μας έχει δώσε πολύτιμες πληροφορίες για τους σεισμούς και το υπέδαφος του Άρη, ωστόσο κινδυνεύει από τη σκόνη του Άρη. Συγκεκριμένα, οι επιστημονικές επιχειρήσεις του θα σταματήσουν κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, αφού η σκόνη έχει καλύψει τα ηλιακά πάνελ, μειώνοντας σταδιακά από το 2018 την παραγόμενη ενέργεια από 5.000 Wh σε μόλις 500 Wh την ημέρα.

Μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, αναμένουμε να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις επιχειρήσεις του InSight. Όχι επειδή θέλουμε  να το κλείσουμε, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Παρά τα δυσάρεστα νέα, αξίζει να σημειωθεί πως το InSight έχει ήδη ξεπεράσει κατά δύο φορές τον αρχικό εκτιμώμενο χρόνο λειτουργίας του των 2 ετών. Λειτουργεί επί 4 συναπτά έτη και έχει ανιχνεύσει πάνω από 1.300 σεισμούς.

Η κληρονομιά του InSight αποδεικνύει την τεχνική της σεισμολογίας για τις πλανητικές επιστήμες. Μπορέσαμε να χαρτογραφήσουμε το εσωτερικό του Άρη για πρώτη φορά στην ιστορία. Το InSight άλλαξε την κατανόησή μας για το εσωτερικό των βραχώδων πλανητών και έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές αποστολές. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε από την εσωτερική δομή του Άρη, στη Γη, στη Σελήνη, στην Αφροδίτη, ακόμα και σε άλλους βραχώδεις πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα.

Η σκόνη του Άρη είναι φορτισμένη με στατικό ηλεκτρισμό και οι επιστήμονες βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο για να καθαρίζουν τα πάνελ του. Με το ρομποτικό βραχίονα, έριχναν χώμα από το έδαφος στην άκρη των πάνελ, με αποτέλεσμα η συγκεντρωμένη σκόνη να έλκεται από τη νέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία αύξηση της παραγωγής ενέργειας της τάξης του 5% και μπορέσαν να πραγματοποιήσουν αυτό το κόλπο έξι φορές. Ωστόσο καθώς ο Άρης μπαίνει στο χειμώνα, υπάρχει πολύ περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα και λιγότερο ηλιακό φως. Ο βραχίονας θα απενεργοποιηθεί μέσα στο μήνα.

Η μόνη ελπίδα είναι ένας δυνατός άνεμος να καθαρίσει το 25% των πάνελ για να μπορέσει το InSight να παράγει 1.000 Wh την ημέρα έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί. Τα τωρινά επίπεδα ενέργειας όμως θα περιορίσουν τη λειτουργία των σεισμικών οργάνων σε συγκεκριμένους χρόνους τη νύχτα, όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς και οι σεισμοί είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.