Πλάνα από τη σφαγή στο Buffalo συνεχίζουν να εξαπλώνονται στα social media

Έχουν εκατομμύρια views
16 Μαΐου 2022 09:18
Πλάνα από τη σφαγή στο Buffalo συνεχίζουν να εξαπλώνονται στα social media

Το τραγικό περιστατικό στο Buffalo των ΗΠΑ όπου ένας λευκός 18χρονος με ρατσιστικά κίνητρα πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους εν ψυχρώ σε ένα σούπερ μάρκετ, σόκαρε για άλλη μια φορά τον κόσμο. Ο νεαρός χρησιμοποιώντας μία GoPro Hero 7 Black έκανε live stream το περιστατικό στο Twitch και τα πλάνα από τη σφαγή συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσω των social media.

Το Twitch ανέφερε πως “έριξε” το video δύο λεπτά μετά το ξέσπασμα βίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Ένα link που εντόπισαν οι New York Times είχε 43.000 αλληλεπιδράσεις, ενώ ένα post στο Facebook με το video είχε πάνω από 1.8 εκατομμύρια θεάσεις.

Το Twitch έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στη βία κάθε είδους και εργάζεται ταχύτατα για να αντιδράσει σε όλα τα περιστατικά. Ο χρήστης αποβλήθηκε δια παντώς από την πλατφόρμα και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης για λογαριασμούς που αναμεταδίδουν το περιεχόμενο. – Εκπρόσωπος Twitch

Το video παρά τις αναφορές, δεν θεωρήθηκε αρχικά πως παραβιάζει τους όρους του Facebook, αργότερα όμως εκπρόσωπος της Meta δήλωσε πως η επίθεση δηλώθηκε τελικά ως τρομοκρατική επίθεση για να βοηθήσει τον αλγόριθμο να εντοπίσει και να αφαιρέσει αυτόματα πλάνα από αυτήν πριν ανέβουν ξανά.

Το Twitter “εργάζεται ενεργά για να εντοπίσει και να κατεβάσει tweets που παραβιάζουν τους όρους χρήσης του”.

Πιστεύουμε πως οι ρατσιστικές και γεμάτες μίσος απόψεις που προωθούνται σε περιεχόμενο από επιτήδειους είναι βλαβερές για την κοινωνία και η διάδοσή τους πρέπει να περιοριστεί για να εμποδιστούν οι δράστες από το να μεταδώσουν το μήνυμά τους δημόσια.

Μετά τα γεγονότα του 2019 στη Νέα Ζηλανδία, οι social media εταιρίες είχαν δεσμευτεί να πάρουν μέτρα εναντίον τέτοιου είδους livestreams και το πρόσφατο περιστατικό δείχνει πως δεν τα έχουν καταφέρει. Η Meta απέδωσε τότε την αποτυχία του αλγορίθμου στον τρόπο που γυρίστηκαν τα πλάνα, δηλαδή με κάμερα πρώτου προσώπου.