ΦΗΜΗ: Ο πρώτος AMD Ryzen 7000 αποκαλύφθηκε και τρέχει στα 5.2 GHz!

Διέρρευσαν νέες πληροφορίες
13 Μαΐου 2022 20:14
ΦΗΜΗ: Ο πρώτος AMD Ryzen 7000 αποκαλύφθηκε και τρέχει στα 5.2 GHz!

Οι επόμενης γενιάς επεξεργαστές της AMD, που αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο την ολοκαίνουργια Zen 4 αρχιτεκτονική, είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν προς τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουμε προς το ντεμπούτο τους, ολοένα και περισσότερες νέες πληροφορίες έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα, μερικά στοιχεία για ένα από τα μοντέλα της Ryzen 7000 σειράς φαίνεται πως διέρρευσαν μέσα από την ιστοσελίδα OpenBenchmarking.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο παρατηρητικός χρήστης του Twitter Petykemano ανακάλυψε την καταχώρηση, η οποία μετά από λίγο διαγράφτηκε από την βάση δεδομένων της υπηρεσίας ή έγινε ιδιωτική. Φυσικά, μιας και η ίδια η AMD δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη όλες τις παρακάτω πληροφορίες με επιφύλαξη.

Ξεκινώντας, ο Zen 4 επεξεργαστής είχε ως αναγνωριστικό τον κωδικό "AMD Eng Sample 100-000000666-20_Y" και ήταν εφοδιασμένος με 8 πυρήνες και 16 threads. Αν υποθέσουμε πως η εταιρία θα συνεχίσει να ονομάζει τους CPUs της με τον ίδιο τρόπο, μάλλον έχουμε να κάνουμε με τον Ryzen 7 7800X. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι πως το chip περιλάμβανε και ενσωματωμένα γραφικά, μέσα από την AMD GFX1036 iGPU, η οποία πιθανότατα είναι της RDNA 2 αρχιτεκτονικής αν λάβουμε υπόψη το όνομα της. Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία γραφικών που χρησιμοποιούν και οι κονσόλες νέας γενιάς Xbox Series X|S και PS5. Πιθανότατα, λοιπόν, δεν πρόκειται για τον 7800X, αλλά ίσως για τον 7800G. Ή η AMD ετοιμάζεται να προσθέσει δυνατότητες γραφικών σε όλα τα chips της ή θα επεκτείνει σημαντικά την σειρά των APUs της, με πολύ πιο ισχυρά μοντέλα.

Συνεχίζοντας, η καταχώρηση αποκαλύπτει πως ο εν λόγω Zen 4 επεξεργαστής τρέχει στα 5.21GHz! Πρόκειται για σημαντικά υψηλότερη συχνότητα από οποιοδήποτε τωρινό μοντέλο της εταιρίας, αφού για την ώρα ο πήχης είναι στα 4.9GHz από τον Ryzen 9 5950X. Συγκριτικά, ο Ryzen 7 5800X τρέχει στα  4.7GHz. Αν επομένως μιλάμε για άλμα των 500MHz, η νέα γενιά της AMD μάλλον θα φέρει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση, με υψηλότερες συχνότητες, καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα χάρη στα 5nm και ανώτερο IPC από τη νέα αρχιτεκτονικής, κάνοντας συνολικά τα Ryzen 7000 μοντέλα άκρως ελκυστικά.

Φυσικά, για την ώρα τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί, οπότε μένει να δούμε τι ακριβώς ετοιμάζει η εταιρία.

Tags: