Βρετανός YouTuber συνελήφθη στο Κοσμοδρόμιο του Μπαΐκονούρ

Το ρωσικό διαστημικό κέντρο
08 Μαΐου 2022 09:27
Βρετανός YouTuber συνελήφθη στο Κοσμοδρόμιο του Μπαΐκονούρ

Ένας Βρετανός YouTuber, ο Benjamin Rich, γνωστός για το ταξιδιωτικό του κανάλι Bald and Bankrupt, καθώς και μία Λευκορωσίδα ονόματι Alina Tseliupa, συνελήφθησαν στο Κοσμοδρόμιο του Μπαΐκονούρ στο Καζακστάν, 1.100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα της χώρας, Νουρ-Σουλτάν.

Η μοναδική ανακοίνωση που έγινε για το περιστατικό ήταν από τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Ο Dmitry Rogozin δήλωσε πως ο κ. Rich ερευνάται για “παράνομες ενέργειες”, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως ερευνά τις αναφορές.

Στην περιγραφή του YouTube καναλιού του Rich αναφέρει πως ταξιδεύει “εκτός χάρτη σε μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης” και έχει περισσότερους από 3.5 εκατομμύρια συνδρομητές. Το πιο πρόσφατο βίντεο του αναρτήθηκε στις 24 Απριλίου και γυρίστηκε στη Συρία, ενώ στα προηγούμενα ταξίδεψε στην Ουκρανία.

Το Κοσμοδρόμιο του Μπαΐκονούρ στο Καζακστάν είναι το μέρος από το οποίο εκτοξεύονται όλες οι διαστημικές αποστολές της ρωσικής Roscosmos και η πρόσβαση από τουρίστες είναι εφικτή μόνο μετά από αίτηση στη διαστημική υπηρεσία. Από το ιστορικό αυτό κοσμοδρόμιο έγινε και η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που εκτόξευσε ο άνθρωπος το 1957, του Sputnik 1.