Αυτή η RTX 3090 Ti έχει όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε ανεμιστήρες για ψύξη!

Και μάλλον μας προετοιμάζει για το μέλλον
05 Μαΐου 2022 14:45
Αυτή η RTX 3090 Ti έχει όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε ανεμιστήρες για ψύξη!

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλές φήμες για τις κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς που αναμένεται να ανεβάσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Φυσικά, αυξημένη κατανάλωση σημαίνει και αυξημένη θερμότητα, καθώς και ανάγκη για καλύτερα συστήματα ψύξης. Έτσι, η ιαπωνική εταιρία Sycom που κατασκευάζει custom PCs, μάλλον έρχεται να μας προετοιμάσει για το μέλλον, αφού ξεκίνησε να πουλάει συνθέσεις με RTX 3090 Ti κάρτες γραφικών που έχουν όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε συνολικά ανεμιστήρες!

Ναι, καλά διαβάσατε. Η GeForce RTX 3090 Ti της Sycom έχει ένα σύστημα ψύξης αέρα με τρείς ανεμιστήρες πάνω στην κάρτα, το οποίο συγχρόνως ενισχύει την αποτελεσματικότητά του με μια AIO υδρόψυξη. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ένα Asetek 240mm radiator, το οποίο ψύχεται από ένα ζευγάρι Noctua NF-A12x25 ULN ανεμιστήρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η AIO ψύκτρα αναλαμβάνει να κρατά δροσερό το κεντρικό GPU Chip και τις GDDR6X μνήμες, ενώ η αερόψυξη αναλαμβάνει το VRM και την πλακέτα.

Η Sycom ισχυρίζεται ότι αυτός ο σχεδιασμός μειώνει τις θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με μια τυπική αερόψυκτη κάρτα, σημειώνοντας πως έτσι η 3090 Ti μπορεί να διατηρήσει το boost clock των 1800 MHz σε θερμοκρασία περίπου 65 βαθμών Κελσίου.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάρτα γραφικών με υβριδικό σύστημα ψύξης, αλλά παρόλα αυτά μας δείχνει ότι μάλλον οι κάρτες γραφικών με υδρόψυξη θα γίνουν πιο συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά με την έλευση των RTX 4000 και RX 7000 μοντέλων της Nvidia και της AMD αντίστοιχα.