ΦΗΜΗ: Οι επόμενης γενιάς Ryzen 7000 της AMD θα υποστηρίζουν αρχικά μόνο DDR5 μνήμες RAM

Ώρα για αναβάθμιση;
27 Απριλίου 2022 00:32
ΦΗΜΗ: Οι επόμενης γενιάς Ryzen 7000 της AMD θα υποστηρίζουν αρχικά μόνο DDR5 μνήμες RAM

Οι DDR5 μνήμες RAM είχαν κάνει πρακτικά το ντεμπούτο τους για το ευρύ καταναλωτικό κοινό πέρυσι, χάρη στην πλατφόρμα που φιλοξενούσε τους επεξεργαστές 12η γενιάς της Intel. Ωστόσο, οι Adler Lake CPUs υποστήριζαν και DDR4 μνήμες συγχρόνως, με πολλούς καταναλωτές να προτιμούν τις μητρικές αυτές, μιας και οι τιμές των DDR5 παραμένουν ακόμη και σήμερα αρκετά υψηλές.

Όπως φαίνεται, το ίδιο δε θα ισχύσει και για τους νέους επεξεργαστές της AMD. Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το Tom’s Hardware, μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως η επόμενης γενιάς AM5 πλατφόρμα και οι 5nm Ryzen 7000 'Raphael'  επεξεργαστές αρχικά θα υποστηρίζουν αποκλειστικά DDR5 μνήμες, όταν έρθουν στην αγορά αργότερα το 2022. Για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό από την εταιρία, αλλά το μέσο κατάφερε να επαληθεύσει από πολλαπλές πηγές πως οι επερχόμενες X670 και B650 μητρικές θα μπορούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά με DDR5 μνήμες.

Φυσικά, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για το κόστος μιας νέας AM5 σύνθεσης, αφού οι επερχόμενοι Raptor Lake της Intel έχει επιβεβαιωθεί ήδη πως θα δίνουν στους PC builders και την πιο οικονομικά προσιτή επιλογή των DDR4 μνημών.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η AMD μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει ότι η AM5 πλατφόρμα της, η οποία θα αντικαταστήσει την πλέον γερασμένη AM4, θα υποστηρίζει τόσο το πρωτόκολλο PCIe 5.0 όσο και DDR5 μνήμες, όπως συμβαίνει ήδη με τους Alder Lake επεξεργαστές της Intel. Ωστόσο, η AMD όχι απλώς δεν έχει επιβεβαιώσει αν οι DDR4 θα αποτελούν επιλογή, αλλά αντιθέτως για την ώρα δεν είναι καν σαφές εάν ο memory controller των Ryzen 7000 θα μπορεί να συνεργαστεί DDR4. Οι πηγές του Tom’s Hardware τονίζουν ότι οι X670 και B650 μητρικές δεν θα έχουν διατάξεις με υποστήριξη για DDR4, οπότε το μόνο πιθανό ενδεχόμενο είναι η AMD να ετοιμάζει και ένα νέο A chipset για πιο οικονομικές μητρικές με DDR4. Δυστυχώς, το μέσο σημειώνει πως οι πηγές του δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο.

Για την ιστορία, εξαιτίας της πανδημίας και άλλων παραγόντων, οι DDR5 συνεχίζουν να είναι πολύ πιο ακριβές από τις DDR4 μνήμες, με ελάχιστη έως καθόλου διαφορά απόδοσης σε πολλές εφαρμογές. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αφού είναι η πρώτη γενιά mainstream μνημών με ενσωματωμένη IC διαχείριση ενέργειας (PMIC) και VRMs. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως η κίνηση της AMD θα ταρακουνήσει την αγορά και ίσως βοηθήσει να πέσουν σταδιακά οι τιμές.

Tags: