Νέος νόμος θα επιτρέπει στους οδηγούς αυτόνομων οχημάτων να βλέπουν τηλεόραση

Στο Ηνωμένο Βασίλειο
22 Απριλίου 2022 22:33
Νέος νόμος θα επιτρέπει στους οδηγούς αυτόνομων οχημάτων να βλέπουν τηλεόραση

Όπως μεταφέρει το BBC, το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέπει προσεχώς στους οδηγούς αυτόνομων οχημάτων να παρακολουθούν τηλεόραση ή άλλο περιεχόμενο ψυχαγωγίας όσο βρίσκονται πίσω από το τιμόνι και το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο του προς στον προορισμό.

Μέχρι στιγμής, οι οδηγοί απαγορεύεται να βλέπουν περιεχόμενο που δε σχετίζεται με την οδήγηση, αλλά αυτός ο κανόνας θα αίρεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικά, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί. Παρόλο που το αυτοκίνητο θα οδηγεί μόνο του, ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί. Συγχρόνως, το περιεχόμενο θα πρέπει να προβάλλεται μόνο από την ενσωματωμένη οθόνη του οχήματος, έτσι ώστε η αναπαραγωγή του να μπορεί να σταματήσει όταν είναι απαραίτητο. Αυτό σημαίνει πως η χρήση φορητών συσκευών, όπως smartphones, θα εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη.

Συγχρόνως, ίσως ο πιο σημαντικός περιορισμός είναι ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τα αυτοκίνητα που είναι εγγεγραμμένα ως αυτόνομα σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία. Για την ώρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο όχημα, αλλά το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως αυτό θα αλλάξει φέτος.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως οι προτεινόμενοι κανόνες αφορούν μόνο τα αυτόνομα οχήματα και όχι αυτά που προσφέρουν απλά συστήματα υποβοήθησης, όπως το cruise control.