Η Intel αναμένεται να ανακτήσει σύντομα τον τεχνολογικό θρόνο

Ξεπερνώντας το προβάδισμα της TSMC
18 Απριλίου 2022 15:28
Η Intel αναμένεται να ανακτήσει σύντομα τον τεχνολογικό θρόνο

Η πανδημία και τα λογιστικά προβλήματα που προκάλεσε, οδηγώντας στην παγκόσμια έλλειψη chips έχει φέρει τα πάνω-κάτω για τους κατασκευαστές, με την Intel να είναι μια από τις εταιρίες του χώρου που έχει ανακοινώσει τεράστιες επενδύσεις.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, χάρη στα νέα της φιλόδοξα πλάνα, η Intel έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να βρεθεί ξανά στον τεχνολογικό θρόνο. Συγκεκριμένα, ο Scotten Jones, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρίας για τη βιομηχανία των ημιαγωγών IC Knowledge, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δημοσίευμα μέσα από το SemiWiki, εξηγώντας πως η Intel σχεδιάζει να ανακτήσει το τεχνολογικό προβάδισμα το 2025.

Μέχρι πρότινος, ο Jones τόνιζε στις επενδυτικές εταιρίες πως η Intel μπορεί να μην καταφέρει ποτέ ξανά να φτάσει την TSMC, την ταϊβανέζικη κατασκευάστρια που παράγει προϊόντα για εταιρίες όπως οι Apple, AMD, MediaTek και Nvidia. Ωστόσο, κάποιες πρόσφατες εξελίξεις τον έκαναν να αναθεωρήσει.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εγκαινίαση της τεράστιας επέκτασης του D1X Mod3 εργοστασίου της, η οποία κόστισε περίπου 3 δισσεκατομύρια δολάρια, η Intel ανάρτησε μερικές νέες πληροφορίες για τα μελλοντικά της σχέδια. Αναλυτικότερα, η εταιρία αναθεώρησε το μελλοντικό της roadmap, μεταφέροντας το εξαιρετικά προηγμένο 18A process node από το 2025 στο 2024.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε, η Intel θα εισάγει την προηγμένη Horizontal Nanosheet (HNS) τεχνολογία, ενώ θα βελτιώσει και τους μηχανισμούς παροχής ρεύματος με την τεχνολογία PowerVia, φέρνοντας στο προσκήνιο και άλλες καινοτομίες.

Από την άλλη, η TSMC αναμένεται να κάνει τη μετάβαση στην N3 τεχνολογία της το 2023, ξεκινώντας με τα νέα iPhones εκείνης της χρονιάς, ενώ ακόμη δεν έχουμε ημερομηνία για την άφιξη της N2 τεχνολογίας. Ενδεχομένως, λοιπόν, η εταιρία να δυσκολεύεται με την μετάβαση στα Horizontal Nanosheet (HNS), κάτι που είναι απαραίτητο για να συνεχιστεί η πρόοδος.

Ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους, ο Jones εκτιμά πως η TSMC θα παραμείνει η εταιρία που θα προσφέρει τους πιο πυκνούς επεξεργαστές το 2025. Ωστόσο, η Intel αναμένεται να είναι η εταιρία με την κορυφαία απόδοση ανά watt όταν κάνει τη μετάβαση στην 18A τεχνολογία της.

Tags: