Η Gen Z δεν ψαρώνει από τα φίλτρα και το Photoshop στα social media

Ζητάει περισσότερη ειλικρίνεια
10 Απριλίου 2022 11:48
Η Gen Z δεν ψαρώνει από τα φίλτρα και το Photoshop στα social media

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι νέοι άνθρωποι σε πλατφόρμες όπως το Instagram, ζητούν περισσότερη αυθεντικότητα online, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των social media στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα η Generation Z, οι νέοι δηλαδή 18-25 ετών, θεωρείται υπεύθυνη για την άνοδο στη δημοφιλία ηθικών εταιριών, αλλάζοντας τον τρόπο που τα brands - ειδικά στον τομέα των καλλυντικών – προσεγγίζουν το κοινό τους online.

Ειδικοί των social media αναφέρουν μία μεταβολή στη συμπεριφορά των χρηστών, οι οποίοι απομακρύνονται από την τέλεια εικόνα που προσφέρουν οι influencers και προτιμούν μία απλή πραγματικότητα αληθινών ανθρώπων με τους οποίους μπορούν να συσχετιστούν. Για παράδειγμα η καμπάνια #filterdrop κατέκτησε το Instagram το 2020 ενθαρρύνοντας τους χρήστες να αναρτούν selfies χωρίς τη χρήση φίλτρων.

Επικεφαλής της καμπάνιας ήταν η Sasha Pallari που βλέπετε παραπάνω, η οποία την ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησε τη ζημιά που προκαλούσε στην ψυχική υγεία των ανθρώπων η ικανότητα να κάνεις ομαλό το δέρμα, να αλλάζεις το σχήμα της μύτης, να φουσκώνεις τα χείλη κλπ. Ως αποτέλεσμα η Advertising Standards Authority αποφάσισε πως οι influencers δεν μπορούν να χρησιμοποιούν φίλτρα σε διαφημίσεις για να τονίσουν τα αποτελέσματα ενός προϊόντος.

Ο ειδικός των social media, Matt Navarra σχολιάζει:

Η Gen Z είναι πολύ πιο ξύπνια και αντιλαμβάνεται την ηθική στάση των εταιριών σε διάφορα θέματα και περιμένει από τα brands να δράσουν υπεύθυνα. Νομίζω πως η κατανόηση και οι προσδοκίες αυτής της ηλιακής ομάδας έχει πιέσει τη βιομηχανία για να αλλάξει στο σύνολό της, οπότε θα έλεγα σίγουρα πως έχει υπάρξει μία επιτάχυνση αυτής της αλλαγής.

Αυτό που βλέπουμε στα social media τα τελευταία χρόνια είναι μία αλλαγή προς πράγματα που φαίνονται λιγότερο αψεγάδιαστα, λιγότερο αισθητικά ευχάριστα, πολύ πιο απλά και βασικά. Έχει υπάρξει μία αύξηση στο πόσο συνειδητοποιημένοι είναι (οι νέοι άνθρωποι) στο ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι απαραίτητα αληθινό.

Μία εταιρία μάλιστα με προϊόντα ομορφιάς, η CultBeauty, ξεκίνησε την καμπάνια #UpCloseOnSkincare, στην οποία θέλει να καταργήσει τις μη ρεαλιστικές απεικονίσεις του δέρματος.

Η επεξεργασία εικόνων για να παρουσιάσουμε ένα ανέφικτο ιδανικό ή να υπερβάλουμε στα αποτελέσματα ενός προϊόντος στο δέρμα, στα μαλλιά ή στις βλεφαρίδες, πρέπει να μείνει πίσω στην ιστορία όπως οι κορσέδες ή το άσπρισμα του δέρματος. Η καμπάνια UpCloseOnSkincare έχει μότο το “όχι φίλτρα, όχι Photoshop, μόνο δέρμα”. – Alexia Inge, CEO

Επιλέγω να εμφανιστώ online με έναν τρόπο όπου ολόκληρη η ζωή μου είναι αφιλτράριστη. Δεν έχω θέμα να δείξω τον εαυτό μου όταν είμαι εξαντλημένη ή έχω μόλις ξυπνήσει. Αλλά και χωρίς φίλτρα, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι η ζωή μου είναι φανταστική επειδή τους δείχνω μόλις δύο λεπτά μέσα στη μέρα. Αν δεν πως στα Stories μου πως “έχω μία κακή μέρα”, θα νομίζουν πως η ζωή μου είναι φανταστική επειδή αυτό κάνουμε σαν άνθρωποι. Αν αφαιρέσουμε αυτή την ψευδή πραγματικότητα, την επεξεργασία και όλα αυτά, θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν πως αυτό που συγκρίνουν τους εαυτούς τους είναι κάτι παρόμοιο με αυτούς και αυτό είναι το νορμάλ. – Sasha Pallari