Η AMD επιβεβαιώνει πως οι GPU Drivers της κάνουν overclock τους CPUs χωρίς άδεια

Πήρε θέση η εταιρία
06 Απριλίου 2022 18:16
Η AMD επιβεβαιώνει πως οι GPU Drivers της κάνουν overclock τους CPUs χωρίς άδεια

Πρόσφατα το γύρο του διαδικτύου έκαναν αναφορές από κατόχους AMD καρτών γραφικών πως οι επεξεργαστές τους ξεκίνησαν να γίνονται αυτόματα overclock, χωρίς οι ίδιοι να το έχουν επιλέξει και χωρίς να έχουν δώσει άδεια. Αφού διευρύνθηκε από την κοινότητα, το πρόβλημα εντοπίστηκε, με τους Radeon Adrenalin drivers της AMD να είναι υπεύθυνοι.

Τώρα, η εταιρία αναγνώρισε επίσημα το θέμα, επιβεβαιώνοντας στο Tom's Hardware πως πρόκειται για ένα bug του driver των GPUs της, ο οποίο πράγματι αλλάζει τις ρυθμίσεις των Ryzen επεξεργαστών στο BIOS χωρίς άδεια. Συγκεκριμένα, ένα αντιπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε:

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη σουίτα λογισμικού της AMD που αλλάζει ορισμένες ρυθμίσεις AMD επεξεργαστών για ορισμένους χρήστες. Διερευνούμε το ζήτημα και θα κοινοποιήσουμε περισσότερες πληροφορίες μόλις μπορέσουμε.

Το πρόβλημα μάλλον έχει να κάνει με τη λειτουργία αυτόματου CPU overclocking που προστέθηκε στους drivers της AMD τον προηγούμενο χρόνο. Το σκεπτικό της εταιρίας ήταν πως η ενσωμάτωση ενός Ryzen Master module εντός των Radeon Adrenalin GPU drivers θα απλοποιούσε την overclocking εμπειρία, αφού οι κάτοχοι AMD επεξεργαστών και καρτών γραφικών θα μπορούσαν μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα να κάνουν overclock τα πάντα.

Βέβαια, το overclocking δεν είναι κατάλληλο για όλους τους υπολογιστές και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε συστήματα με ανεπαρκή ψύξη ή φθηνές μητρικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αστάθεια με περισσότερα BSODs.

Αν επομένως έχετε παρατηρήσει συμπεριφορά που δεν θέλετε στο AMD σύστημά σας, προτείνεται να αφαιρέσετε το Ryzen Master SDK από τον GPU driver μέχρι η εταιρία να λύσει το θέμα.

Tags: