Ουπς, το News Feed του Facebook σας παραπληροφορούσε εδώ και μήνες

Το Facebook παραδέχεται πως υπήρξε "bug"
01 Απριλίου 2022 10:06
Ουπς, το News Feed του Facebook σας παραπληροφορούσε εδώ και μήνες

Εδώ και μερικούς μήνες το Facebook σας παραπληροφορούσε μέσω του News Feed του, σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα που απέσπασε το The Verge

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι εξαιτίας ενός "bug" -έτσι το αποκαλεί το Facebook- "μπόρεσε ένα κύμα παραπληροφόρησης να εισχωρήσει" στον αλγόριθμο του News Feed και να προβάλλει μάλιστα περισσότερο επιβλαβές υλικό στους χρήστες.

Οι εργαζόμενοι περιγράφουν αυτό το αγνώστου ταυτότητας bug στον αλγόριθμο ως ένα "τεραστίων διαστάσεων σφάλμα στην ταξινόμηση" του News Feed, το οποίο συνεχιζόταν για πολλούς μήνες και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ του περασμένου Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Το εσωτερικό υπόμνημα αναφέρει πως η παταγώδης αποτυχία του News Feed να ρίχνει την κατάταξη του επιβεβαιωμένα παραπληροφορητικού περιεχομένου, είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουν οι χρήστες περισσότερα "fake news" κατά 30%.

"Κατά την περίοδο του bug, τα συστήματα του Facebook απέτυχαν να υποβιβάσουν περιεχόμενο βίας, γυμνού ακόμη και ρωσικών κρατικών media τα οποία το κοινωνικό δίκτυο είχε δεσμευτεί ότι θα σταματήσει να προωθεί ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία". 

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως παρόλο που το σοβαρό αυτό bug στον αλγόριθμο ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διορθώθηκε πολλούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου, επειδή οι μηχανικοί του Facebook δεν έβρισκαν την πηγή του προβλήματος. 

Από την πλευρά του το Facebook δήλωσε στο The Verge ότι το bug διορθώθηκε και πως "δεν είχε απολύτως καμία ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίπτωση στα metrics" του. 

Tags: