Τα social media μειώνουν το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι έφηβοι από τη ζωή τους

Συνδέεται με τις χημικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους
29 Μαρτίου 2022 12:01
Τα social media μειώνουν το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι έφηβοι από τη ζωή τους

Μία νέα έρευνα μελέτησε 72.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο καλώντας τους να δηλώσουν πόσο χρόνο περνούν στα social media την ημέρα κατά μέσο όρο και πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται από τη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν έως και επτά φορές από το 2011 έως το 2018.

Τα ευρήματα δείχνουν πως όσο παραπάνω χρόνο περνούν στα social media τα κορίτσια 11-13 ετών και τα αγόρια 14-15 ετών, τόσο λιγότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους είναι ένα χρόνο αργότερα. Τα ίδια αποτελέσματα εμφανίζονται και στα 19χρονα αγόρια και κορίτσια. Οι επιστήμονες εικάζουν πως η ευαισθησία στα social media στις συγκεκριμένες ηλικίες έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο και τις ορμονικές και κοινωνικές αλλαγές που υφίστανται κατά την ανάπτυξη. Ωστόσο τονίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί και να αποδειχθεί η σύνδεση.

Αλλαγές στο σώμα μας όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η εφηβεία, καθώς και οι κοινωνικές συνθήκες φαίνεται πως μας κάνουν ευάλωτους σε συγκεκριμένες στιγμές στη ζωή μας. Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στις περιόδους της εφηβείας που ξέρουμε πως κινδυνεύουν περισσότερο και να χρησιμοποιήσουμε την έρευνα για να εξερευνήσουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Στα αποτελέσματα βρέθηκε πως τα άτομα ηλικία 16 έως 21 ετών με υψηλή χρήση social media (πάνω από 7 ώρες την ημέρα), δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με αυτούς που έκαναν χρήση για 3 ώρες. Οι νεαρότεροι είχαν ακόμα πιο απότομη πτώση όσο αυξανόταν η χρήση social media.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως η φύση του περιεχομένου των social media που καταναλώνεται και οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν μαζί τους online. Δέχονται μάλιστα πως για ορισμένους ανθρώπους τα social media μπορεί να έχουν θετική επίδραση, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν με φίλους και να αναζητήσουν υποστήριξη.

Είναι μία ενδιαφέρουσα μελέτη που δείχνει την πολυπλοκότητα που βλέπουμε σε ευάλωτους εφήβους στην κλινική πρακτική και επιτέλους απομακρύνεται από τη διχοτόμηση του αν τα social media είναι κακά ή όχι. Η μελέτη καλύπτει μία περίοδο έως το 2018. Από τότε η χρήση social media έχει γίνει πιο έντονη στις ζωές των νεαρών ανθρώπων, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι συναισθηματικές δυσκολίες, ειδικά στα μεγαλύτερα έφηβα κορίτσια, έχουν ανέβει κατακόρυφα. Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε την έρευνα για να καταλάβουμε τόσο τον επικίνδυνο όσο και τον υποστηρικτικό ρόλο που παίζουν τα social media στις ζωές των ανθρώπων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.