Τα ψάρια χάνουν τα χρώματά τους μαζί με τα κοράλλια

Προειδοποιούν οι επιστήμονες
23 Μαρτίου 2022 10:39
Τα ψάρια χάνουν τα χρώματά τους μαζί με τα κοράλλια

Εδώ και χρόνια ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στα ανοιχτά της Αυστραλίας γίνεται ολοένα και λιγότερο πολύχρωμος εξαιτίας του αποχρωματισμού των κοραλλιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη το χρώμα των κοραλλιών δεν είναι η μόνη απώλεια. Μελετώντας τα ψάρια που κατοικούν εκεί εδώ και τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως άρχισαν να χάνουν και αυτά τα έντονα, τροπικά χρώματά τους.

Οι μελλοντικοί ύφαλοι ίσως να μην είναι τα πολύχρωμα οικοσυστήματα που βλέπουμε σήμερα. Τα ευρήματά μας δείχνουν πως οι ύφαλοι βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο και θα γίνουν περισσότεροι άχρωμοι τα επόμενα χρόνια.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο κεντρικό σημείο του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς συστήματος στη Γη και μελετήθηκε η ποικιλία χρωμάτων στις κοινότητες ψαριών που ζουν εκεί. Είτε τα ψάρια ανέπτυξαν αυτά τα έντονα χρώματα για να ξεχωρίζουν και να ελκύουν ταίρια, είτε ανέπτυξαν πιο φυσικούς τόνους για να αποφεύγουν τα αρπακτικά, το σίγουρο είναι πως ο χρωματισμός τους συνδέεται φυσικά με τους υφάλους στους οποίους κατοικούν.

Τα ψάρια στα υγιή κομμάτια του υφάλου συγκρίθηκαν με άλλα τα οποία βρίσκονται σε σημεία στα οποία οι αλλαγές στους υφάλους είναι μεγάλες.

Βρήκαμε πως όσο η κάλυψη από δομικά περίπλοκα κοράλλια αυξάνεται σε έναν ύφαλο, αυξάνεται και η βιοποικιλότητα και το εύρος χρωμάτων των ψαριών. Εκεί όμως που επικρατεί η άλγη και τα νεκρά κοράλλια, η βιοποικιλότητα και τα χρώματα μειώνονται σε μία πιο ομοιόμορφη εμφάνιση.

Μόλις το 2% του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου παραμένει ανέγγιχτο από τα πέντε μαζικά φαινόμενα αποχρωματισμού των κοραλλιών τα τελευταία 30 χρόνια, οδηγώντας σε τεράστιες αλλαγές στις κοινότητες των ψαριών. Τα ψάρια με τα πιο έντονα χρώματα όπως το κίτρινο και το πράσινο, έχουν μειωθεί κατά 2/3 τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οι συνεχείς πτώσεις στον πληθυσμό θα οδηγήσουν στην ολική απώλεια ειδών με έντονα χρώματα. Δυστυχώς τα κοράλλια που είναι πιο ικανά να επιβιώσουν από τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ποικιλία των χρωμάτων που έχουμε σήμερα. Οι κοινότητες των ψαριών στους μελλοντικούς υφάλους θα έχουν μία πιο βαρετή έκδοση των προηγούμενων γενεών, ακόμα κι αν η κάλυψη των κοραλλιών παραμείνει υψηλή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Global Change Biology.