Η NASA αποκάλυψε το θηριώδη πύραυλο που θα πάει στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο SLS στην πρώτη εμφάνισή του
18 Μαρτίου 2022 10:37
Η NASA αποκάλυψε το θηριώδη πύραυλο που θα πάει στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από μία δεκαετία ανάπτυξης, η NASA παρουσίασε το θηριώδη πύραυλο για την επιστροφή της στη Σελήνη στο πλαίσιο του Project Artemis. Το Space Launch System (SLS) αποτελείται από ένα τεράστιο κεντρικό στάδιο με τέσσερις κινητήρες στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου, δύο δευτερεύοντες πυραύλους στις δύο πλευρές και το διαστημικό σκάφος Orion στην κορυφή του.

Η πρώτη εκδοχή του SLS ονομάζεται Artemis I και για πρώτη φορά βγήκε από το Vehicle Assembly Building της NASA για να δοκιμαστεί στην εξέδρα εκτόξευσης στο Kennedy Space Center της Florida.

Η ειδική πλατφόρμα μεταφοράς, μετακινεί αυτή τη στιγμή τον πύραυλο προς την πλατφόρμα εκτόξευσης 6 χιλιόμετρα μακριά και η μεταφορά του αναμένεται να διαρκέσει έως και 12 ώρες. Μόλις φτάσει θα πραγματοποιηθούν διάφορες δοκιμές, από την 8ωρη διαδικασία φόρτωσης του πυραύλου με καύσιμα, μέχρι την αντίστροφη μέτρηση έως και 10 δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση. Αν όλα πάνε καλά, το Artemis I θα εκτοξευτεί τον Ιούνιο, με σκοπό να θέσει το Orion σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η αποστολή θα είναι μη επανδρωμένη και το Orion θα επιστρέψει έπειτα στη Γη. Αν η πρώτη αποστολή είναι επιτυχημένη, η δεύτερη θα είναι ίδια αλλά αυτή τη φορά επανδρωμένη.