22/02/2022 ή Twosday: Γιατί ξεχωρίζει η συγκεκριμένη μέρα και ημερομηνία;

Η "καρκινική" ημέρα των δυαριών
22 Φεβρουαρίου 2022 16:05
22/02/2022 ή Twosday: Γιατί ξεχωρίζει η συγκεκριμένη μέρα και ημερομηνία;

Θα αναρωτιέστε γιατί η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, γιατί όλα τα social media ασχολούνται με αυτή και γιατί βλέπετε να εύχονται "Happy Towsday" μεταξύ τους. Αυτή η εξαιρετικά σπάνια ημερομηνία (22/02-2022) που δε θα ξανασυναντήσουμε στις ζωές μας μετατράπηκε σε Twosday διότι κυριαρχούν τα δυάρια στην ημερομηνία. 

Για τη σημερινή ημέρα υπάρχουν ένα σωρό ερμηνείες με συμβολισμούς, κρυφά μηνύματα και αστρολογικού ενδιαφέροντος, η πιο προσγειωμένη λέει πως είναι η μόνη ημερομηνία που μπορεί να διαβασθεί παλινδρομικά. Δηλαδή όχι μόνο από τα αριστερά προς τα δεξιά αλλά και από τα δεξιά προς τα αριστερά. 

Λόγω της ιδιαιτερότητας της 22/02/2022 ονομάζεται "καρκινική". Γιατί όμως; Οι καρκινικές επιγραφές ή "καρκίνοι" ονομάζονται αυτές που μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή τους είτε από το τέλος τους. 

Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια το έχουν οι χώρες όπου η ημερομηνία έχει την μορφή "ημέρα/μήνας/έτος" όπως εδώ στην Ελλάδα, ενώ για τις χώρες που δίνουν προτεραιότητα στον μήνα δεν ισχύει. 

Επίσης η σημερινή ημερομηνία αποτελεί και "αμφίγραμμα" (ambigram) κάτι που σημαίνει ότι η ημερομηνία διαβάζεται είτε κανονικά είτε και γυρνώντας την ανάποδα εάν χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένη γραμματοσειρά ή τυπογραφικό στιλ. 

Βέβαια, υπάρχει και η πλευρά του marketing όπου διάφορες εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν την 22/02/2022 για να προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές γεμάτες δυάρια

Πώς σχολιάστηκε στα social media

Ειδικά το Twitter μπήκε στο...γλέντι της #PalindromeDay με δεκάδες memes και κάποια με κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Απολαύστε τα: 

Θα μπορούσε και να λέγεται απλώς "TENET Day" εμπνευσμένη από την πλοκή της ταινίας του Christopher Nolan.