Ευρώπη: Κανένα πρόβλημα αν κλείσει το Facebook - Τα μαζεύει η Meta

"Η ζωή είναι ωραία χωρίς το Facebook"
09 Φεβρουαρίου 2022 09:27
Ευρώπη: Κανένα πρόβλημα αν κλείσει το Facebook - Τα μαζεύει η Meta

Ο Zuckerberg απείλησε με κλείσιμο του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη αν δεν μπορεί να επεξεργάζεται τα δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ, αλλά οι αντιδράσεις μάλλον δεν ήταν αυτές που περίμενε. Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι Υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σχολίασαν το δημοσίευμα λέγοντας πως αν η Meta δε θέλει να υπακούσει στους Ευρωπαϊκούς νόμους μπορεί να αποσυρθεί χωρίς πρόβλημα από την Ευρώπη.

Έζησα χωρίς Facebook για τέσσερα χρόνια και η ζωή ήταν φανταστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο μεγάλη εσωτερική αγορά με τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη που αν αντιδράσουμε με ενότητα δε θα μας φοβερίσει κάτι τέτοιο. – Robert Habeck

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού.

Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η ζωή είναι πολύ ωραία χωρίς το Facebook και πως θα ζούσαμε πολύ καλά χωρίς το Facebook. Οι ψηφιακοί γίγαντες πρέπει να καταλάβουν πως η ευρωπαϊκή ήπειρος θα αντισταθεί και θα επιβάλει την κυριαρχία της. – Bruno Le Maire

Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές η Meta τα μάζεψε και με ένα blog post δήλωσε πως ποτέ δεν απείλησε να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Ξεκαθάρισε πως η “απειλή” ήρθε υπό τη μορφή της αποκάλυψης πως θα είναι αδύνατον να προσφέρει έναν αριθμό από τα πιο σημαντικά προϊόντα της και υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram στην Ευρώπη αν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων και αν η εταιρία δεν μπορούσε να βασιστεί στους υπάρχοντες μηχανισμούς.

Θέλουμε να δούμε τα βασικά δικαιώματα των Ευρωπαίων χρηστών να προστατεύονται και θέλουμε το internet να συνεχίσει να λειτουργεί όπως είναι ο σκοπός του: χωρίς τριβές, σε συμμόρφωση με τους νόμους – αλλά χωρίς να περιορίζεται από εθνικά σύνορα.