Είμαστε κοντά στο δικό μάς Vibranium, όπως αυτό του Black Panther και του Captain America;

Επιστήμονες του MIT κατασκεύασαν υλικό με δυνατότητες που θυμίζουν το φανταστικό μέταλλο του MCU
04 Φεβρουαρίου 2022 09:57
Είμαστε κοντά στο δικό μάς Vibranium, όπως αυτό του Black Panther και του Captain America;

Όσοι έχετε δει τις ταινίες της Marvel ή έχετε διαβάσει τα comics θα είστε γνώριμοι με τη λέξη "Vibranium". Είναι το φανταστικό άθραυστο μέταλλο του MCU υπεύθυνο για τα πιο γνωστά όπλα και πανοπλίες που πηγάζει στην χώρα της Wakanda. Από αυτό έχει κατασκευαστεί η στολή του Black Panther και η εμβληματική ασπίδα του Captain America για παράδειγμα. 

Φαίνεται όμως πως στην πραγματικότητα έχουμε κάνει βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς μια ομάδα επιστημόνων του MIT κατασκεύασε ένα νέο polyaramide πολλαπλών χρήσεων, το οποίο δρα σχεδόν σαν το Vibranium. 

Πώς όμως το κατασκεύασαν; 

Το εν λόγω polyaramide υλικό των επιστημόνων του MIT μοιράζεται παρόμοιες ιδιότητες με το φανταστικό μέταλλο της Wakanda από το σύμπαν της Marvel. Πρώτο και καλύτερο: είναι ελαφρύ σαν πλαστικό καθώς προέρχεται κυρίως από το ίδιο υλικό δηλαδή τα πολυμερή. Για την κατασκευή του οι χημικοί μηχανικοί του MIT χρησιμοποίησαν μια προηγμένη διαδικασία πολυμερισμού που βλέπει τα άκρα της αλυσίδας των μονομερών, δηλαδή την υποκείμενη δομή του πολυμερούς να μεγαλώνει μέσω επιπρόσθετων μορίων. 

Χρησιμοποιώντας αυτές τις προηγμένες διαδικασίες οι επιστήμονες αναδιαμόρφωσαν της απολήξεις της αλυσίδας σε ένα 2D φύλλο, πραγματοποιώντας ένα πείραμα που για δεκαετίες θεωρούνταν απίθανο από το να υλοποιηθεί πλήρως. Αυτό το δύο διαστάσεων φύλλο ονόμασαν πολυαραμίδιο και διπλώνεται το ένα πάνω στο άλλο σε μορφή δίσκων, επιτρέποντάς του να βρίσκει νέα σταθερότητα και αντοχή, διατηρώντας την ελαφριά και πλαστική σύστασή του. 

Το τελικό αποτέλεσμα; Εντυπωσιάζει καθώς θυμίζει όπως προαναφέραμε το Vibranium διότι είναι απίστευτα ελαφρύ αλλά διπλάσια ανθεκτικό από το ατσάλι, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται πως μπορεί να αντέξει έξι φορές τη δύναμη ενός συμβατικού αλεξίσφαιρου γυαλιού!

Μπορεί να παραχθεί εύκολα;

Από ότι φαίνεται πράγματι η διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται η χημική δομή του polyaramide μπορεί να παραχθεί μαζικά, επιτρέποντας έτσι την ευελιξία στη γενικότερη λειτουργία της κατασκευής του και στην ποσότητα παραγωγής. Τονίζεται από τους επιστήμονες ότι οι "πολύ ασυνήθιστες ιδιότητές" του επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων όπως δομικά υλικά για την κατασκευή κάποιου ουρανοξύστη ή γέφυρας, είτε για επίστρωση κάποιου άλλου υλικού και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του -εδώ ίσως μιλάμε για στρατιωτική χρήση. 

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Michael Strano εξηγεί λέγοντας: 

Αντί να φτιάξουμε ένα μόριο που μοιάζει με μακαρόνι, φτιάχνουμε ένα επίπεδο σαν φύλλο, όπου τοποθετούμε μόρια ώστε να αγκιστρωθούν σε δύο διαστάσεις μεταξύ τους. Αυτός ο μηχανισμός συμβαίνει αυθόρμητα στο διάλυμα και αφού συνθέσουμε το υλικό μπορούμε εύκολα να επικαλύψουμε λεπτές μεμβράνες που είναι εξαιρετικά δυνατές. 

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature