Στην έρημο του Καζακστάν κρύβεται μια γιγαντιαία crypto mining «φωλιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα βίντεο-τουρ που ρίχνει σαγόνια
01 Φεβρουαρίου 2022 20:35
Στην έρημο του Καζακστάν κρύβεται μια γιγαντιαία crypto mining «φωλιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το BBC ταξίδεψε στο Καζακστάν και ετοίμασε ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η χώρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αναλυτικότερα, μέσα στο 2021, το Καζακστάν έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα όσον αφορά το crypto-currency mining.

Ο λόγος; Το Καζακστάν οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη θέση αυτή σε ένα γιγαντιαίο «ορυχείο» που είναι κρυμμένο στην έρημο κοντά στην πόλη Ekibastuz. Εκεί, στη μέση του πουθενά, στεγάζονται πάνω από 50 χιλιάδες υπολογιστές που 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα και μάλιστα το BBC μεταφέρει πως νεαροί άνδρες εργάζονται εκεί σε αντίξοες βάρδιες των 12 ωρών την ημέρα, χωρίς να φεύγουν από την έρημο για δύο σερί εβδομάδες, για να συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά αυτή η κολοσσιαία «φάρμα».

Φυσικά, η τεράστια αύξηση του mining στη χώρα έχει ασκήσει πίεση στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής που απελευθερώνουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό οδήγησε μέχρι και σε διαδηλώσεις στη χώρα, αφού η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε για τους απλούς πολίτες.

Τέλος, για να αντιληφθείτε πόσο γιγαντιαία είναι στην πραγματικότητα αυτή η crypto mining «φωλιά», πρόσφατα τα crypto-mines του Καζακστάν δεν είχαν πρόσβαση στο internet για πέντε ημέρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλες οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα παγκοσμίως να γίνουν πιο αργές!

Δείτε το βίντεο-ρεπορτάζ του BBC για να μάθετε περισσότερα: