Κρυπτονομίσματα: Το ξέπλυμα χρημάτων έκανε άλμα με "χορό δισεκατομμυρίων δολαρίων"

Οι κακοποιοί κάνουν "πάρτι" όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα
27 Ιανουαρίου 2022 13:19
Κρυπτονομίσματα: Το ξέπλυμα χρημάτων έκανε άλμα με "χορό δισεκατομμυρίων δολαρίων"

Μια αποκαλυπτική νέα έρευνα ξεσκεπάζει τον χορό δισεκατομμυρίων που συμμετέχουν εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, καθώς μέσω των κρυπτονομισμάτων το ξέπλυμα χρημάτων έκανε τεράστιο άλμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές. 

Όπως αναφέρει η εταιρία ανάλυσης blockchain, Chainalysis, το ξέπλυμα χρημάτων μέσω crypto έκανε άλμα 30% εντός του 2021, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε ξέπλυμα ύψους $8.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναφέρει στην έκθεσή της πως η αστυνομία θα μπορούσε να προχωρήσει σε "τεράστιο πλήγμα" εάν στόχευε σε υπηρεσίες-κλειδιά που χρησιμοποιούνται από τους κακοποιούς. 

Η Chainalysis δηλώνει ότι παρακολουθεί τα ψηφιακά πορτοφόλια εγκληματικών οργανώσεων, hackers, απατεώνων, κυκλωμάτων human trafficking, εμπόρων στο darknet και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακολουθώντας τη ροή των κρυπτονομισμάτων και των διευθύνσεων που σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να υπολογίζει το ποσό που ξεπλύθηκε. 

Ωστόσο το ποσό του 2021 δεν αγγίζει το ρεκόρ που σημείωσε το ξέπλυμα χρήματος το 2019, τότε όπου άγγιξαν τα $10.9 δις δολάρια. Τα δεδομένα που συλλέγει η Chainalysis όμως καλύπτουν μια μερίδα εγκληματικών ενεργειών όπως επιθέσεις ransomware, εκεί όπου η πληρωμή τους γίνετια μέσω κρυπτονομισμάτων. Επομένως έχουν στοιχεία για ένα μεμονωμένο ποσοστό των χρημάτων που ξεπλένονται μέσω crypto διότι τα μετρητά που μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα

Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι μια ακόμη τεράστια δεξαμενή χρημάτων που κινείται χρήματα και είναι άγνωστο το μέγεθός της

Η Europol σε δική της έκθεση τονίζει ότι εγκληματικές οργανώσεις που ειδικεύονται σε μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρημάτων έχουν υιοθετήσει τα κρυπτονομίσματα και μάλιστα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον άλλο κακοποιό τις επιθυμεί. 

Τέλος, η βρετανική NCA (National Crime Agency) επικοινώνησε με το BBC ενημερώνοντας πως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να "απαντήσει": 

"Οι αστυνομικές αρχές απαντούν σε αυτή την νέα τακτική των εγκληματικών οργανώσεων και οι κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων αυξάνονται. Επίσης προχωρούν νομοθετικές αλλαγές για την ενίσχυση της βοήθειας σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται επέμβαση όταν τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες."