Διέρρευσαν benchmarks της κάρτας γραφικών της Intel – Πως συγκρίνεται με την Nvidia;

Ενθαρρυντικά τα πρώτα νούμερα
22 Ιανουαρίου 2022 11:17
Διέρρευσαν benchmarks της κάρτας γραφικών της Intel – Πως συγκρίνεται με την Nvidia;

Όπως μάλλον γνωρίζετε, η Intel προετοιμάζει εδώ και καιρό το έδαφος για το μεγάλο της ντεμπούτο στον χώρο των ανεξάρτητων καρτών γραφικών για σταθερούς υπολογιστές, έπειτα από χρόνια εμπειρίας με τα ενσωματωμένα γραφικά στους επεξεργαστές της.

Ήδη γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για τις Intel Arc GPUs, όπως το ότι θα υποστηρίζουν ray tracing, καθώς και τη νέα τεχνολογία XeSS που είναι εφάμιλλη με το DLSS. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπήρχαν μόνο φήμες και εικασίες για την απόδοσή τους.

Αυτό έρχεται να αλλάξει τώρα, αφού ένα benchmark διέρρευσε στο διαδίκτυο και μας δείχνει που περίπου τοποθετείτε η κάρτα γραφικών της Intel σε σύγκριση με το αντίπαλο δέος. Περνώντας σε λεπτομέρειες, το benchmark εμφανίστηκε στη βάση δεδομένων της Sisoftware και δείχνει πως η απόδοση της ολοκαίνουργιας Arc GPU είναι συγκρίσιμη με την RTX 3070 Ti της Nvidia.

Η εν λόγω σελίδα βαθμολογεί την κάθε κάρτα με βάση διάφορες πτυχές της, όπως το clock speed, η επεξεργαστική ισχύς σε διάφορα επίπεδα ακρίβειας και η αποδοτικότητά της. Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του Intel μοντέλου δεν αναφέρεται, αλλά διακρίνεται από τον driver του.

Παρ’ όλα αυτά, κατά πάσα πιθανότητα έχουμε να κάνουμε με το φημολογούμενο high-end προϊόν της σειράς, το Intel Xe HPG 512 EU που φαίνεται να έχει 4096 ALUs, 512 EUs και περιέργως 12.8GB VRAM. Όσον αφορά το clock speed, η κάρτα δείχνει να είναι χρονισμένη στα 2.1GHz, χωρίς να είναι βέβαιο αν πρόκειται για boost clock.

Τα πρώτα νούμερα για τις Intel GPUs σε σχέση με την RTX 3070 Ti της Nvidia:

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Sisoftware, λοιπόν η RTX 3070 Ti νικά στην single-float compute απόδοση με 25,810.54 megapixels ανά δευτερόλεπτο, σε σχέση με την κάρτα της Intel που σκόραρε 20,888.29. Από την άλλη, η Intel τα πήγε καλύτερα από την 3070Ti στους half-float υπολογισμούς με σκορ 35,093.25 έναντι 35,072.61Mpix/s. Η Intel νίκησε επίσης και στο double-float με 1,000.31 έναντι 571.93Mpix/s, αλλά και στο quad-float με 109.46Mpix/s έναντι 21.62Mpix/s.

Τέλος, η RTX 3070 Ti είναι καλύτερα βαθμολογημένη όσον αφορά την αποδοτικότητας, αλλά η GPU της Intel είναι συνολικά υψηλότερα στην κατάταξη όλων των GPUs σε σχέση πάντα με την 3070 Ti. Και οι δύο κάρτες συμπεριλαμβάνονται, λοιπόν, στην ελίτ, όντας καλύτερες από το 99% των μοντέλων της αγοράς.

Φυσικά, η απόδοση στα παιχνίδια είναι κάτι που δε μπορούμε να προβλέψουμε, οπότε θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή για τέτοιου είδους συγκριτικά. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η Intel σκοπεύει να φέρει στην αγορά έναν πολύ αξιόλογο ανταγωνιστή, τόσο για την Nvidia όσο και για την AMD. Οι κάρτες γραφικών της αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους εντός του 2022.