Το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει στο στόχαστρο τις παραπλανητικές διαφημίσεις για κρυπτονομίσματα

Με νέους νόμους
18 Ιανουαρίου 2022 23:14
Το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει στο στόχαστρο τις παραπλανητικές διαφημίσεις για κρυπτονομίσματα

Με την τρέλα για τα NFTs και το metaverse, και κατ’ επέκταση και για κρυπτονομίσματα, να μην έχει γνωρίζει ακόμη το ζενίθ της, το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τώρα να κάνει κάπως πιο αυστηρά τα πράγματα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας αποκάλυψε τα πλάνα της να ανανεώσει τη νομολογία της, για να προστατέψει του πολίτες από σχετικές απάτες.

Συγκεκριμένα, οι νόμοι θα ανανεωθούν «για να φέρουν την προώθηση των cryptoassets εντός του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας για τις οικονομικές προσφορές». Αυτό σημαίνει πως πλέον οποιαδήποτε διαφήμιση σχετικά με crypto θα κρίνεται με τα ίδια στάνταρ που ισχύουν και για τις μετοχές και τα ασφαλιστικά προϊόντα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες του Financial Conduct Authority (FCA).

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα πιστεύεται πως έχουν στην κατοχή τους κάποιο cryptoasset. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως, είναι πως παρόλο που περισσότεροι από ποτέ έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα, η γνώση σχετικά με το τι είναι φαίνεται να μειώνεται, σύμφωνα με την έρευνα του FCA. Αυτό σημαίνει πως πολλοί μπορεί να μην κατανοούν τους κινδύνους που συνοδεύουν μια τέτοια επένδυση και έτσι έχει οδηγήσει στις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές.

Για την ιστορία, και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν βάλει τελευταία στο στόχαστρο τις παραπλανητικές διαφημίσεις για κρυπτονομίσματα, αφού η Ισπανία ετοιμάζει παρόμοιους κανόνες για τους influencers, ενώ η Σιγκαπούρη έχει απαγορεύσει το σχετικό marketing εξ ολοκλήρου.