Δείτε τη μεγαλύτερη φωτογραφία έργου τέχνης στην ιστορία με 717 gigapixels! (ΕΙΚΟΝΑ)

Εντελώς δωρεάν από το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας
11 Ιανουαρίου 2022 21:36
Δείτε τη μεγαλύτερη φωτογραφία έργου τέχνης στην ιστορία με 717 gigapixels! (ΕΙΚΟΝΑ)

Το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας μόλις κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή φωτογραφία οποιουδήποτε έργου τέχνης, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ένα σκανάρισμα του αριστουργηματικού πίνακας ζωγραφικής Νυχτερινή Περίπολος (The Night Watch), που δημιουργήθηκε το 1642 από τον Ολλανδό ζωγράφο Ρέμπραντ φαν Ράιν (Rembrandt van Rijn).

Ας περάσουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες δίχως υπερβολή ρίχνουν σαγόνια. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που ανάρτησε το μουσείο, το τελικό σκανάρισμα του πίνακα απαρτίζεται από 8,439 μεμονωμένες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκα με την φωτογραφική μηχανή Hasselblad H6D 400 MS, έχοντας ανάλυση 100MP η κάθε μια. Στη συνέχεια, ένα νευρωνικό δίκτυο έλεγξε την κάθε φωτογραφία για να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των χρωμάτων και την ευκρίνεια. Τέλος, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέλαβε να ενώσει όλες τις φωτογραφίες για να παράξει μια τελική ψηφιακή εικόνα.

Το αποτέλεσμα; Ένα αρχείο ανάλυσης… 717 gigapixels, το οποίο έχει μέγεθος 5.6 terabytes! Κάθε pixel αντιπροσωπεύει περίπου 5 εκατομμυριοστά του μέτρου του πίνακα. Ναι, εκατομμυριοστά, όχι εκατοστά.

Πάρτε μια γεύση από το τι σημαίνει φωτογραφία 717 gigapixels:

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έξι διαδοχικά επίπεδα zoom, με κέντρο τη λευκή αντανάκλαση στο μάτι ενός εκ των εικονιζόμενων ανθρώπων του πίνακα. Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι πραγματικά συγκλονιστικό:

Όπως μπορείτε να δείτε, η ανάλυση είναι τόσο υψηλή που κάνοντας zoom φαίνεται το αποτύπωμα που αφήναν οι τρίχες των πινέλων μέχρι και οι ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί στην μπογιά όταν στέγνωσε.

Είναι από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια είναι φτώχια, οπότε σας αφήνουμε να εξερευνήσετε και μόνοι σας την εντυπωσιακή αυτή ψηφιοποίηση του αριστουργηματικού πίνακα.

Δείτε την 717 gigapixels σάρωση του The Night Watch πατώντας εδώ.

Tags: