Ένα βουνό στην Αυστραλία καίγεται εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια
Το “Burning Mountain” της Αυστραλίας έχει την παλαιότερη φωτιά του πλανήτη η οποία καίει εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Γνωστό και ως όρος Wingen – που σημαίνει “φωτιά” στη γλώσσα των ιθαγενών Wanaruah – καίγεται διαρκώς για τεράστιο χρονικό διάστημα από ένα είδος πυρκαγιάς που είναι γνωστό ως “πυρκαγιά ορυχείων” και προκύπτει όταν το ορυκτό κάρβουνο έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και αναφλεγεί. Μόλις αναφλεγούν αυτές οι υπόγειες πυρκαγιές είναι αδύνατο να σβηστούν και ταξιδεύουν αργά και σταθερά κατά μήκος των αποθεμάτων κάρβουνου.
Κανείς δεν ξέρει το μέγεθος της φωτιάς κάτω από το Φλεγόμενο Βουνό, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε. Προς το παρόν καίει σε βάθος 30 μέτρων και κινείται νότια με ταχύτητα ένα μέτρο το χρόνο.
Σε αντίθεση με τις τυπικές πυρκαγιές, η συγκεκριμένη καίει υπόγεια, δεν έχει φλόγα παρά μόνο καπνό. Στην επιφάνεια το μόνο που θα μπορούσε να δει κάποιος είναι λίγος καπνός και λευκή στάχτη στο έδαφος το οποίο είναι ζεστό στην αφή. Οι βράχοι αποχρωματίζονται αποκτώντας κίτρινη και κόκκινη απόχρωση, ενώ υπάρχει και μία μυρωδιά θείου.
Εκεί που δεν έχει πάει η φωτιά ακόμα υπάρχουν δάση ευκαλύπτου. Εκεί που βρίσκεται η φωτιά τώρα δεν υπάρχει τίποτα ζωντανό, ούτε καν γρασίδι και εκεί που ήταν η φωτιά πριν 20-30 χρόνια, το δάσος επιστρέφει αλλά είναι διαφορετικό.
Κανείς δε γνωρίζει πότε ξεκίνησε. Η πρώτη καταγραφή ήρθε το 1828 και έκτοτε μετρήσεις έχουν δείξει πως το μονοπάτι της πυρκαγιάς καλύπτει 6.5 χιλιόμετρα. Είναι ιερή για τους Wanaruah, των οποίων οι μύθοι μιλούν για μία χήρα της οποίας τα δάκρυα ξεκίνησαν τη φωτιά ή για τη δάδα ενός πολεμιστή τον οποίο αιχμαλώτισε ο “Σκοτεινός” κάτω από το βουνό. Η επιστημονική υπόθεση τείνει στην πιθανότητα του κεραυνού ο οποίος ανάφλεξε το κοίτασμα κάρβουνου. Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως και δεν έχει προηγούμενο, είναι η ηλικία της πυρκαγιάς.
Δεν είναι απλά 6.000 ετών. Είναι τουλάχιστον 6.000 ετών. Μπορεί να είναι και εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Μπορεί να καίει για χιλιάδες χρόνια χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Καθώς προχωρά, ζεσταίνει το βουνό προκαλώντας διαστολή και ρωγμές, από τις οποίες μπαίνει οξυγόνο και η φωτιά συνεχίζει να προχωρά. Η πυρκαγιά παράγει τις δικές της καμινάδες και τη δική της παροχή οξυγόνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί και δεν έχει περάσει peer-review, κάτι που απλά προσθέτει στο μυστήριο αυτού του ελάχιστα μελετημένου φαινομένου.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.