To spyware Pegasus εμπλέκεται στη δολοφονία του Jamal Khashoggi

Μήνες πριν το θάνατό του
27 Δεκεμβρίου 2021 09:08
To spyware Pegasus εμπλέκεται στη δολοφονία του Jamal Khashoggi

Η βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και τώρα μία νέα ανάλυση του εργαστηρίου Citizen Lab στον Καναδά για λογαριασμό της Washington Post αποκαλύπτει πως το spyware Pegasus εμπλέκεται στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, βρέθηκε εγκατεστημένο στο τηλέφωνο της Hanan Elatr, συζύγου του δολοφονηθέντος Khashoggi, μήνες πριν το θάνατό του.

Σύμφωνα με την αναφορά, ερευνήθηκαν δύο Android τηλέφωνα της Elatr, αποκαλύπτοντας πως κάποιος χρησιμοποίησε το ένα για να επισκεφθεί ένα website που εγκατέστησε το Pegasus στο τηλέφωνό της. Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν η ασφάλεια αεροδρομίου στο αεροδρόμιο του Dubai κατέσχεσε το τηλέφωνο από την Elatr. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε πως το website ανήκε στο NSO group για λογαριασμό ενός πελάτη από τη Σαουδική Αραβία. Η NSO αρνήθηκε πως το spyware της χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει τον Khashoggi και τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του.

Η NSO έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν πως χρησιμοποιεί το Pegasus για να στοχεύσει δημοσιογράφους, πολιτικούς και ακτιβιστές για λογαριασμό αμφιλεγόμενων καθεστώτων και κυβερνήσεων και στους στόχους της συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι του CNN, των New York Times, του Bloomberg και άλλων μεγάλων μέσων.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ιστορικά δεν ανησυχούν για επιθέσεις ή παρακολούθηση από κρατικούς οργανισμούς. Ιδιωτικοί οργανισμοί όμως όπως το NSO Group απειλούν να φέρουν αυτόν τον κίνδυνο σε πολλούς περισσότερους δημοσιογράφους και τις πηγές τους. – Parker Higgins, Freedom of the Press Foundation