Οι Rohingya μηνύουν το Facebook για $150 δις για τη γενοκτονία της Μιανμάρ

Τροφοδότησε το μίσος
11 Δεκεμβρίου 2021 10:56
Οι Rohingya μηνύουν το Facebook για $150 δις για τη γενοκτονία της Μιανμάρ

Πρόσφυγες από την Μιανμάρ που βρίσκονται τώρα σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, μηνύουν το Facebook κατηγορώντας το πως υποκίνησε τη γενοκτονία της Μιανμάρ επιτρέποντας τη ρητορική μίσους στην πλατφόρμα του. Απαιτούν $150 δισεκατομμύρια ως αποζημίωση.

Περίπου 10.000 μουσουλμάνοι Rohingya σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκαθάρισης του στρατού στην Μιανμάρ το 2017, όπου το κύριο θρήσκευμα είναι ο βουδισμός. Αφορμή ήταν επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων σε αστυνομικά τμήματα. Πέρα από τους θανάτους, 700.000 Rohingya αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψαν δολοφονίες, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους πρόσφυγες κατηγορεί το Facebook πως οι αλγόριθμοί του ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους ενάντια στους Rohingya, ενώ η εταιρία απέτυχε να επενδύσει σε moderators και ελεγκτικούς μηχανισμούς που είχαν γνώση της πολιτικής κατάστασης στην Μιανμάρ. Το Facebook δεν κατέβασε posts ή δε διέγραψε λογαριασμούς που υποκινούσαν τη βία ενάντια στους Rohingya και απέτυχε να αναλάβει δράση παρά τις προειδοποιήσεις από τα media και ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Το Facebook είναι πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των Rohingya για καλύτερη διείσδυση στην αγορά μίας μικρής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία.

Το Facebook έχει 20 εκατομμύρια χρήστες στην Μιανμάρ και για πολλούς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουν πρόσβαση σε νέα ή να τα μοιράζονται. Το 2018 το Facebook παραδέχτηκε πως δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει τη βία στην Μιανμάρ, ενώ μία ανεξάρτητη αναφορά κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Facebook ήταν απευθείας υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοούσε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.