Μάθαμε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τρία δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας αποκαλύπτονται
28 Νοεμβρίου 2021 11:27
Μάθαμε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Υπάρχουν δύο τρόποι να μάθει κανείς τι υπάρχει στο υπέδαφος, είτε να ανοίξει μία τρύπα είτε να χρησιμοποιήσει σεισμικά κύματα για να δημιουργήσει μία εικόνα του υπεδάφους. Αυτή ακριβώς είναι και η αποστολή του Mars InSight lander της NASA, το οποίο πρόσφερε στους επιστήμονες τα δεδομένα που χρειάζονταν για να αναπαράγουν μία λεπτομερή εικόνα του υπεδάφους του Άρη αποκαλύπτοντας τρία δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας.

Ο τρόπος που το κατάφεραν αυτό είναι επίσης εντυπωσιακός. Αναλύοντας τον περιβάλλοντα θόρυβο εν απουσία σεισμών. Στη Γη αυτό μπορεί να είναι ο ωκεανός, η ανθρώπινη δραστηριότητα και ο άνεμος, αλλά μόνο το τελευταίο είναι παρών στον Άρη.

Αναλύοντας τα δεδομένα λοιπόν, διαπίστωσαν πως τα πρώτα τρία μέτρα στο σημείο προσεδάφισης του InSight αποτελούνται από άμμο, ενώ τα υπόλοιπα 20 από ηφαιστειακά πετρώματα τα οποία έχουν εμπλουτιστεί και από συγκρούσεις μετεωριτών. Κάτω από αυτό το στρώμα υπάρχουν ροές λάβας οι οποίες διακόπτονται από ιζήματα που σχηματίστηκαν όταν ο πλανήτης περνούσε από κρύες και ξηρές περιόδους.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ανώτερα στρώματα των ροών λάβας χρονολογούνται πριν 1.7 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ τα βαθύτερα στα 75 μέτρα φτάνουν έως και τα 3.6 δισεκατομμύρια χρόνια, μία εποχή που ήταν έντονη η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πλανήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.