Οι χειρόγραφες σημειώσεις του Αϊνστάιν έσπασαν ρεκόρ σε δημοπρασία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από τον Οίκο Cristie’s
24 Νοεμβρίου 2021 09:37
Οι χειρόγραφες σημειώσεις του Αϊνστάιν έσπασαν ρεκόρ σε δημοπρασία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι χειρόγραφες σημειώσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν με τους υπολογισμούς της Θεωρίας της Σχετικότητας πωλήθηκαν σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s έναντι €11 εκατομμυρίων, σπάζοντας το ρεκόρ τιμής για ένα επιστημονικό έγγραφο. Πρόκειται για το ένα από τα δύο έγγραφα που δείχνουν τον τρόπο σκέψης του διάσημου φυσικού πριν φτάσει στη σπουδαία επιστημονική ανακάλυψή του. Η Θεωρία της Σχετικότητας δημοσιεύτηκε το 1915, αλλάζοντας την κατανόηση της ανθρωπότητας για το χώρο, το χρόνο και τη βαρύτητα.

Οι σημειώσεις των υπολογισμών εκτιμάται πως έγιναν μεταξύ του 1913 και 1914 από τον Αϊνστάιν και τον Ελβετό συνάδελφό του, Michele Besso, στου οποίου την κατοχή περιήλθαν έπειτα οι σημειώσεις. Στο έγγραφο των 54 σελίδων φαίνονται οι υπολογισμοί με μαύρο στυλό, καθώς και οι πολλές διορθώσεις που έκανε στην προσπάθειά του να διαμορφώσει τη θεωρία.

Ο Αϊνστάιν είναι κάποιος που κρατούσε πολύ λίγες σημειώσεις, οπότε το γεγονός ότι το χειρόγραφο σώθηκε και έφτασε σε εμάς το κάνει εξαιρετικό. – Vincent Belloy, ειδικός δημοπρασίας

Η δημοπρασία προσέλκυσε το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο, ωστόσο ο αγοραστής δεν αποκαλύφθηκε.