Οι τιμές των GPUs στην Ευρώπη παραμένουν διπλάσιες από τις προτεινόμενες

Δε φαίνεται ακόμη το φως στο τούνελ
24 Νοεμβρίου 2021 00:11
Οι τιμές των GPUs στην Ευρώπη παραμένουν διπλάσιες από τις προτεινόμενες

Θυμάστε την αρχική ανακοίνωση των καρτών γραφικών της RTX 3000 σειράς της Nvidia; Η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης που είχε ορίσει η εταιρία για την RTX 3070  ήταν τα $499, κάτι που πλέον μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Δυστυχώς, η παγκόσμια έλλειψη chips εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης που προκάλεσε μεταξύ άλλων η πανδημία, οδήγησε στην εκτόξευση την τιμών όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως.

Τώρα, μια έρευνα του 3DCenter δείχνει πως η κατάσταση ακόμη δεν έχει αλλάξει ακόμη, με τις Nvidia GeForce RTX 30 GPUs να παραμένουν εξαιρετικά ακριβές στα Ευρωπαϊκά καταστήματα. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω κάρτες, όπως για παράδειγμα η RTX 3080, εξακολουθούν να πωλούνται σχεδόν σε διπλάσια τιμή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του προαναφερθέν μέσου, η μέση τιμή της RTX 3080 στην Ευρώπη είναι €1500, την ώρα που επίσημη προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης ανέρχεται σε €719.

Βέβαια, τα στατιστικά δείχνουν πως τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα με τις AMD Radeon RX 6000 κάρτες γραφικών, οι τιμές των οποίων φαίνεται να έχουν πέσει περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Γι΄αυτό ευθύνεται κυρίως η απλή RX 6800 που είναι ευκολότερο να βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων σε πιο φυσιολογική τιμή, σε σχέση με την ισχυρότερη 6800 XT που εξακολουθεί να πωλείται και αυτή σε διπλάσια τιμή.

Η κατάσταση σίγουρα μοιάζει απελπιστική, αλλά τουλάχιστον έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του Μάιου, όταν οι τιμές είχαν φτάσει σχεδόν στο +300%.

Tags: