Το Facebook έχει μία μαύρη λίστα με "επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς"

Συμπεριλαμβάνονται παραστρατιωτικές ομάδες
13 Οκτωβρίου 2021 10:53
Το Facebook έχει μία μαύρη λίστα με "επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς"

Εσωτερικά έγγραφα του Facebook που δημοσιεύτηκαν από το The Intercept αποκαλύπτουν πως η εταιρία δημιούργησε μία μαύρη λίστα με 986 απαγορευμένα “στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα”, τα περισσότερα από τα οποία ήταν οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες. Η λίστα αποτελείται από ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν τη βία ή τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και περιλαμβάνει κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και αρκετές ακροαριστερές, αναρχικές και γενικώς αντικυβερνητικές οργανώσεις. Τέλος, στη λίστα των “επικίνδυνων ατόμων” περιλαμβάνονται υποστηρικτές της Λευκής Υπεροχής, ρατσιστικές ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν, παρακλάδια της Αλ Κάιντα και άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όλοι οι χρήστες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα απαγορεύεται να δημιουργούν και να διαχειρίζονται προφίλ, ομάδες και σελίδες στο Facebook. Μάλιστα η λίστα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τρομοκρατικές ομάδες για τις οποίες οι χρήστες του Facebook δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν υπό οποιαδήποτε μορφή. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται βίαια άτομα τα οποία μπορούν να υποστηριχτούν μόνο για τις μη βίαιες δραστηριότητές τους, ενώ στην Τρίτη περιλαμβάνονται τα στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα στα οποία ισχύει μόνο η πολιτική ορθής χρήσης του Facebook.

Συνολικά το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020 έχει αφαιρέσει 2.400 σελίδες και 14.200 ομάδες σχετικές με ένοπλη αντίσταση. Το Facebook ισχυρίστηκε πως δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα έως τώρα τη λίστα, επειδή η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Πρόκειται για ένα δραστήριο κομμάτι οπότε προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο διάφανοι γίνεται χωρίς να θυσιάσουμε την ασφάλεια, να αυξήσουμε τα νομικά ρίσκα και να προσφέρουμε σε αυτές τις ομάδες ευκαιρία να παρακάμψουν τους κανόνες μας. Το Facebook δε θέλει τη βία να οργανώνεται και να υποθάλπεται στην πλατφόρμα μας και αυτή η λίστα είναι μία προσπάθεια να αποτρέψουμε αυτά τα άτομα από το να το πετύχουν αυτό. Δεν είναι τέλειο, αλλά αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει. – Brian Fishman, Διευθυντής Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής, Facebook