Η εξέλιξη τιμής των iPhone ανά τα χρόνια

Πώς γερνούν τα iPhone;
27 Σεπτεμβρίου 2021 10:19
Η εξέλιξη τιμής των iPhone ανά τα χρόνια

Ο αναλυτής Horace Dediu χαρακτηρίζει το iPhone 13 ως “το πιο σημαντικό iPhone στην ιστορία” και μοιράζεται δημόσια μερικές γραφικές παραστάσεις οι οποίες δείχνουν την εξέλιξη τιμής όλων των iPhone που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Όπως θα δείτε παρακάτω, το διάγραμμα ξεκινά απλά, με λίγα μοντέλα ανά χρονιά, όσο προχωράμε όμως προς το σήμερα έχουμε μία ποικιλία μοντέλων και επιλογών αποθηκευτικού χώρου. Σημειώστε πως οι τιμές αφορούν ξεκλείδωτα iPhones στις ΗΠΑ και δε συμπεριλαμβάνουν φόρους και παρόχους.

Αυτό που ξεχωρίζει στο γράφημα είναι πως 14 χρόνια μετά το αρχικό iPhone που στοίχιζε $400, μπορεί κάποιος να πάρει ένα ολοκαίνουριο iPhone σήμερα με $400 αλλά μπορεί να πληρώσει και τα τετραπλάσια.

iPhone prices history

Με 400 εκατομμύρια χρήστες να διαθέτουν iPhones τριετίας ή παλαιότερα, ακμάζει η αγορά των μεταχειρισμένων, στην οποία κυριαρχούν τα iPhones, όπως θα δείτε και παρακάτω στα δεδομένα του 2019 για Apple και Samsung τηλέφωνα. Οι τιμές στη δεξιά στήλη της Samsung είναι πιο σποραδικές και η τελική αξία του τηλεφώνου τείνει να απέχει πολύ από την αρχική τιμή πώλησης.

Apple Samsung prices

Όσο για το τι κάνει το iPhone 13 την πιο σημαντική κυκλοφορία για την Apple; Ο Dediu θεωρεί πως ο μεγαλύτερος εχθρός της Apple είναι το γεγονός πως όλα τα σύγχρονα smartphones είναι αρκετά καλά σήμερα και ο κάτοχος μπορεί να κρατήσει το τηλέφωνό του για χρόνια χωρίς να νιώθει ότι μειονεκτεί σε κάτι. Έτσι, η Apple πρέπει να δώσει κάτι που οι καταναλωτές δεν ξέρουν ότι χρειάζονται αλλά πρέπει να το έχουν. Ισχυρίζεται πως η Apple δημιουργεί trends αντί να τα ακολουθεί και οι αναβαθμίσεις της κάμερας θα έχουν μεγάλη επιρροή. Τα νέα χαρακτηριστικά θα χρησιμοποιηθούν από YouTubers και TikTokers και θα αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα σύγχρονο smartphone.

Αυτό που ξεχωρίζει τα iPhones και ίσως την Apple, είναι πως φέρνει πράγματα που κανείς δε ζήτησε, αλλά μετά όλοι θέλουν.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την αναφορά εδώ.

Tags: