Η Λιθουανία καλεί τους πολίτες της να πετάξουν τα κινεζικά τηλέφωνά τους

Xiaomi και Huawei στο στόχαστρο
27 Σεπτεμβρίου 2021 08:47
Η Λιθουανία καλεί τους πολίτες της να πετάξουν τα κινεζικά τηλέφωνά τους

Ο Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να πετάξουν τα κινεζικά τηλέφωνά τους και να μην πάρουν ξανά άλλα, μετά από μία αναφορά του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της χώρας το οποίο δοκίμασε 5G κινητά Κινέζων κατασκευαστών.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε πως η ναυαρχίδα της Xiaomi, Mi 10T 5G, περιείχε software το οποίο ανίχνευε και λογόκρινε όρους όπως “Free Tibet”, “Long live Taiwan independence” και “Democracy movement”. Εντόπιζε πάνω από 449 όρους που μπορούσαν να λογοκριθούν από τα system apps της Xiaomi. Στην Ευρώπη, η ικανότητα αυτή έχει απενεργοποιηθεί, αλλά η αναφορά ισχυριζόταν πως μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Οι συσκευές της Xiaomi δε λογοκρίνουν τις επικοινωνίες από και προς τους χρήστες της. Η Xiaomi ποτέ δεν έχει περιορίσει και ποτέ δε θα περιορίσει ή μπλοκάρει οποιαδήποτε προσωπική συμπεριφορά από τους χρήστες μας, όπως η αναζήτηση, οι κλήσεις, το web browsing και η χρήση software επικοινωνίας τρίτων. Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με το GDPR. – Εκπρόσωπος Xiaomi

Η αναφορά έκανε λόγο και για το Huawei P40 5G, το οποίο θέτει τους χρήστες σε κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.

Το επίσημο Huawei store εφαρμογών AppGallery κατευθύνει τους χρήστες σε e-stores τρίτων, όπου μερικές εφαρμογές έχουν κριθεί από anti-virus προγράμματα ως κακόβουλες και μολυσμένες με ιούς. – Υπουργείο Άμυνας Λιθουανίας

Η Huawei απάντησε λέγοντας πως πορεύεται βάσει των νόμων και των κανονισμών των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται και δίνει έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Τα δεδομένα δεν επεξεργάζονται ποτέ εκτός της συσκευής Huawei. Το AppGallery απλά συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα απαραίτητα για να επιτραπεί στους χρήστες να ψάξουν, να εγκαταστήσουν και να χειριστούν εφαρμογές τρίτων, όπως με κάθε άλλο app store. Η Huawei πραγματοποιεί επίσης ελέγχους ασφαλείας για να διασφαλίσει πως ο χρήστης κατεβάζει μόνο εφαρμογές οι οποίες είναι ασφαλείς. – Εκπρόσωπος Huawei

Έλεγχος σε 5G συσκευές της OnePlus δε βρήκε κάποιο θέμα.

Η αναφορά έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας είναι τεταμένες, αφού τον προηγούμενο μήνα η Κίνα απαίτησε να αποσυρθεί ο πρέσβης της Λιθουανίας από το Πεκίνο και ανακοίνωσε πως θα απέσυρε και η ίδια τον δικό της από το Βίλνιους, παγώνοντας πρακτικά τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως οι διπλωματικές σχέσεις της με τη Λιθουανία θα περνάνε από το Taiwanese Representative Office.

Άλλες πρεσβείες της Ταϊβάν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ονομασία της πρωτεύουσας Ταϊπέι, για να αποφευχθεί μία αναφορά στο ίδιο το νησί, το οποίο η Κίνα αναγνωρίζει ως δικό της έδαφος.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 10:00

Η Xiaomi ανακοίνωσε πριν λίγο πως θα αναθέσει σε τρίτο ανεξάρτητο οργανισμό με βάση την Ευρώπη την έρευνα για τους ισχυρισμούς της λιθουανικής κυβέρνησης πως τα τηλέφωνά της διαθέτουν μηχανισμό λογοκρισίας.

Ενώ αμφισβητούμε τους χαρακτηρισμούς ορισμένων ευρημάτων, θα αναθέσουμε σε ανεξάρτητο ειδικό να αξιολογήσει τα θέματα που θίχτηκαν στην αναφορά.

Επιπλέον, η εταιρία είπε πως χρησιμοποιεί διαφημιστικό software για να προστατεύσει τους χρήστες της από ανεπιθύμητο περιεχόμενο όπως η πορνογραφία και οι αναφορές που προσβάλλουν τοπικά τους χρήστες, μία πρακτική που θεωρείται standard στη βιομηχανία. Τόνισε επίσης πως συμβαδίζει με τα πρότυπα ISO/IEC 27001 Information Security Management Standards και ISO/IEC 27701 Privacy Information Management System που απαιτεί το GDPR.