Sponsored By Zegetron

Η εμπειρία μας με τις Colorful κάρτες γραφικών ένα μήνα μετά

Δοκιμάζοντας μια RTX 2060
18 Σεπτεμβρίου 2021 16:42
Η εμπειρία μας με τις Colorful κάρτες γραφικών ένα μήνα μετά

Όπως σας ενημερώσαμε, η Colorful έκανε πρόσφατα τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά, δίνοντας στους PC builders μια ακόμη επιλογή για κάρτα γραφικών και μητρική. Στόχος της είναι να προμηθεύσει τα καταστήματα της ελληνικής αγοράς, με οικονομικότερες κάρτες γραφικών από τα περισσότερα ταϊβανέζικα brands που αυτή τη στιγμή μονοπωλούν την αγορά όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Με τον τρόπο αυτό, η Colorful φιλοδοξεί πως η έλευσή της θα σηματοδοτήσει πτώση τιμών στις GPU κατά 20% για όλους τους καταναλωτές.

Με την άφιξη της εταιρίας στην Ελλάδα, λοιπόν, είχα και εγώ την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω μια από τις κάρτες της. Αναλυτικότερα, εδώ και περίπου ένα μήνα έχω εγκαταστήσει στον βασικό μου υπολογιστή μια κάρτα γραφικών από την γκάμα της Colorful. Συγκεκριμένα, τον Ryzen μου πλαισιώνει πλέον μια RTX 2060 και για την ακρίβεια το μοντέλο της Battle Ax σειράς. Για το ‘TLDR’ της υπόθεσης θα αναφέρω από τώρα που οι εντυπώσεις μου είναι θετικές, αφού δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα και η απόδοση ήταν η αναμενόμενη.

Ξεκινώντας με την αξιοπρεπέστατη κατασκευή, η Colorful χρησιμοποιεί πλαστικό για το κάλυμμα του συστήματος ψύξης στο μπροστινό μέρος της κάρτας, ενώ υπάρχει και backplate. Τα heat pipes και τα heat fins της ψήκτρας είναι από αλουμίνιο, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο δε διαθέτει κάποιον επιπρόσθετο φωτισμό. Οφείλω να ομολογήσω πως στο κομμάτι αυτό η Colorful με εξέπληξε ευχάριστα. Μπορεί ο σχεδιασμός να δανείζεται λίγο παραπάνω απ’ ότι θα έπρεπε μάλλον από τα μοντέλα της MSI, αλλά παραβλέποντας την εμφάνιση, η ποιότητα κατασκευής είναι απολύτως στιβαρή. Τα πλαστικά είναι πολύ υψηλής ποιότητας χωρίς καθόλου flex, ενώ η κάρτα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την υποστήριξη του βάρους της χάρη στο ποιοτικό backplate.

Περνώντας στους παράγοντες της ποιότητας κατασκευής που σχετίζονται με την απόδοση, ακόμη και σε 100% load δεν παρατήρησα κανένα απολύτως coil whine, κάτι που παραδόξως έχω δει ακόμη και στα high-end μοντέλα πολλών κατασκευαστών. Ο θόρυβος των δύο βασικών ανεμιστήρων ήταν στα αναμενόμενα επίπεδα, χωρίς να γίνεται ενοχλητικός (το κουτί μου είναι ένα NZXT H510) και η θερμοκρασία επίσης φυσιολογική για τα δεδομένα του chip (idle περίπου στους 40 °C και 65°C με 75°C περίπου σε gaming)

Παίρνοντας τώρα στο κομμάτι της εγκατάστασης, η ASUS ROG μητρική μου αναγνώρισε κατευθείαν την κάρτα της Colorful, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σε επίπεδο BIOS. Το ίδιο συνέβη και με τα Windows, αφού η εγκατάσταση των drivers και του GeForce Experience ήταν απρόσκοπτη και όπως ακριβώς έχω συνηθίσει τόσα χρόνια.

Και κάπως έτσι φτάνω στην καθημερινή χρήση. Μιας και πλέον χρησιμοποιώ περισσότερο τον υπολογιστή μου για δουλειά, παρά για gaming, δε μπορώ να κάνω κανέναν απολύτως συμβιβασμό στη σταθερότητα. Εξάλλου, δε νομίζω πως είμαι μόνος, αλλά το να δουλεύεις για ώρα και να χάνεις τον κόπο σου από ένα blue screen ή error είναι από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να βιώσει κάποιος χρήστης. Παρ’ όλα αυτά, μιας και ήθελα να ζορίσω λίγο περισσότερο την κάρτα για τους λόγους της δοκιμής, αποφάσισα να κάνω ένα πολύ ελαφρύ overclock, δίνοντας από λίγα MHz στην GPU και στη μνήμη της.

Το αποτελέσματα με άφησαν ικανοποιημένο. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες δεν αντιμετώπισα κανένα crash ή κάποιο άλλο πρόβλημα, τόσο στο καθιερωμένο φόρτο εργασίας μου που περιλαμβάνει αρκετό browsing, αρκετό Office και αρκετό Premiere Pro, όσο και στο gaming. Η κάρτα έμεινε σταθερή, χωρίς coil whine, χωρίς υπερβολικούς θορύβους και με φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Η απόδοση μου στο DOOM Eternal με υψηλές ρυθμίσεις και DLSS άγγιζε τα 75FPS της οθόνης μου και είναι αντίστοιχη με τις διάφορες RTX 2060 της αγοράς, chip για το οποίο υπάρχουν αμέτρητα benchmarks στο διαδίκτυο. Ομοίως και το Hades που δοκίμασα έπαιζε απροβλημάτιστα, με σταθερά υψηλή απόδοση.

Συνολικά, η εμπειρία μου με την RTX 2060 Battle Ax της Colorful ήταν καλύτερη απ’ ότι περίμενα και θα την πρότεινα άφοβα σε κάποιον που χτίζει τώρα τον υπολογιστή του ή θέλει να κάνει αναβάθμιση και κρίνει πως τον καλύπτει το εν λόγω chip. Δεν κρύβω πως ήμουν λίγο προκατειλημμένος αρχικά, αλλά έχω την εντύπωση πως η κινεζική εταιρία ήρθε για να μείνει και μακάρι να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της να ρίξει συνολικά τις τιμές, μιας και αυτό θα ωφελήσει τον κάθε καταναλωτή.