Αυστραλία: Οι media εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για τα σχόλια των posts τους στο Facebook

Μία απόφαση που αλλάζει το τοπίο
13 Σεπτεμβρίου 2021 08:00
Αυστραλία: Οι media εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για τα σχόλια των posts τους στο Facebook

Ποιος είναι υπεύθυνος για ένα σχόλιο σε ένα Facebook post; Αυτός που ανάρτησε το σχόλιο ή αυτός που ανάρτησε το αρχικό post που οδήγησε σε αυτό το σχόλιο; Αν συμφωνείτε με το πρώτο, σίγουρα δε ζείτε στην Αυστραλία, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θεωρεί πως υπεύθυνος είναι αυτός που έκανε το post.

Η απόφαση ορίζει πως από εδώ και στο εξής, τα ειδησεογραφικά μέσα ή οι media εταιρίες θα θεωρούνται υπεύθυνες για τα σχόλια που θα αναρτώνται στα posts τους και στις Facebook σελίδες τους.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της σε μία μήνυση του 2017, όπου ο Dylan Voller φωτογραφήθηκε δέσμιος σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων. Οι φωτογραφίες οδήγησαν σε έρευνα για τις συνθήκες κράτησης σε αυτά τα κέντρα και ο Voller μήνυσε τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία της Αυστραλίας λέγοντας πως τα σχόλια που υπήρχαν στις σελίδες τους στο Facebook ως αντίδραση σε αυτά τα posts, ήταν δυσφημιστικά. Ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε πως εφόσον τα μέσα “προσκάλεσαν” τέτοιου είδους σχόλια, ήταν νομικά οι εκδότες αυτών των σχολίων.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Voller χρειάζεται ακόμα να αποδείξει πως τα σχόλια ήταν δυσφημιστικά, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνεί πως οι εταιρίες πρέπει να θεωρούνται ως εκδότες όλων των σχολίων.

Αναμενόμενα τα ειδησεογραφικά sites στην Αυστραλία ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση στα μελλοντικά posts τους στα social media. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι επειδή η επιτήρηση των σχολίων θα έχει τεράστιο κόστος αλλά και ρίσκο για τις media εταιρίες, ίσως να επιλέξουν να απενεργοποιήσουν εντελώς τα σχόλια από τα posts τους.