Ανακαλύφθηκαν σκελετοί 1.500 ετών σε μία αιώνια αγκαλιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία τραγική ιστορία αγάπης
29 Αυγούστου 2021 11:19
Ανακαλύφθηκαν σκελετοί 1.500 ετών σε μία αιώνια αγκαλιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αρχαιολόγοι στη βόρεια Κίνα ανακάλυψαν τους σκελετούς ενός άντρα και μίας γυναίκας οι οποίοι είχαν θαφτεί μαζί πριν 1.500 χρόνια σε μία αιώνια αγκαλιά. Ο άντρας θεωρείται πως πέθανε σε ηλικία μεταξύ 29 και 35 ετών και είχε πολλαπλά τραύματα, ενώ έλειπε και το δάχτυλό του στο οποίο φορούσε τη βέρα του. Η γυναίκα ήταν μεταξύ 35 και 40 ετών, σχετικά υγιής και είχε τη βέρα της στο αριστερό της χέρι. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως μετά το θάνατο του άντρα, η γυναίκα αποφάσισε να αυτοκτονήσει για να θαφτεί μαζί του. Το αντίστροφο είναι επίσης μία πιθανότητα αλλά μικρότερη, αφού γενικά η γυναίκα φαίνεται να βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση με την υγεία της από τον άντρα.

Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη τέτοιου είδους ταφής στην Κίνα και μπορεί να αποτελεί ένδειξη της αλλαγής στην έκφραση της αγάπης η οποία άλλαξε στη χώρα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας του North Wei (386-534μ.Χ.).

Η ελεύθερη έκφραση και η επιδίωξη της αγάπης στην κινεζική κουλτούρα έγινε κυρίαρχη κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας. Η ταφική πρακτική ίσως να επηρεάστηκε από τις παραδόσεις των δυτικών περιοχών και μέσω του Δρόμου του Μεταξιού. Η ανακάλυψη αυτή είναι μία μοναδική επίδειξη ανθρώπινου συναισθήματος σε μία ταφή, προσφέροντας μία σπάνια ματιά στην άποψη του κόσμου για την αγάπη, τη ζωή, το θάνατο και τη μεταθανάτιο ζωή στη βόρεια Κίνα, μία εποχή έντονων αλλαγών στην κουλτούρα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Άντρας και γυναίκα ξαπλώνουν μαζί, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο για αιώνια αγάπη στην μεταθανάτιο ζωή.

Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να μην κάνουν μία πλήρη εκταφή των σκελετών, για να μπορέσουν να εκτεθούν στο μουσείο στη στάση που βρίσκονται. Μπόρεσαν όμως να εξάγουν αρκετά συμπεράσματα για την έρευνά τους.

Δύο ακόμα ζευγάρια βρέθηκαν θαμμένα μαζί στο ίδιο νεκροταφείο στραμμένα το ένα προς το πρόσωπο του άλλου, ωστόσο δεν ήταν αγκαλιασμένα, ούτε είχαν δαχτυλίδια. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο International Journal of Osteoarchaeology.