Η SpaceX είναι σίγουρη πως θα είναι έτοιμη για τη Σελήνη πριν το 2024

Παρά τα εμπόδια της Blue Origin
23 Αυγούστου 2021 11:49
Η SpaceX είναι σίγουρη πως θα είναι έτοιμη για τη Σελήνη πριν το 2024

Η διαστημική κούρσα γνωρίζει μία άλλη μορφή το 2021, αυτή μεταξύ ιδιωτικών εταιριών αντί για κρατών. Η SpaceX η οποία έχει κερδίσει το σχεδόν $3 δισεκατομμυρίων συμβόλαιο με την NASA, είναι έτοιμη να προχωρήσει με το Human Landing System (HLS) που θα φέρει ανθρώπους στην επιφάνειας της Σελήνης. Οι νομικές συγκρούσεις όμως με την Blue Origin συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί να ανησυχούν για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα που θέλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2024 στα πλαίσια του Project Artemis.

Παρά τη διακοπή των εργασιών της NASA για το project από δικαστική εντολή μετά από καταγγελία της Blue Origin, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να την αναιρέσει και να προχωρήσει στην πρώτη πληρωμή της SpaceX ύψους $300 εκατομμυρίων.

Ένας ανεπίσημος λογαριασμός στο Twitter που παρακολουθεί τα νέα σχετικά με το Project Artemis, έκανε την εξής ερώτηση στον Elon Musk μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Η NASA ξεκίνησε να πληρώνει την SpaceX. Ελπίζω η ομάδα της SpaceX να εργαστεί με γρήγορους ρυθμούς. Πιστεύετε πως θα έχουμε το Lunar Starship έτοιμο για να προσεληνώσουμε ανθρώπους το 2024 παρά τις όποιες καθυστερήσεις;

Ο Elon Musk απάντησε “πιθανώς και πιο σύντομα από αυτό”.

Το HLS Starship είναι μία τροποποιημένη έκδοση του τωρινού Starship, με μεγαλύτερα πόδια στήριξης και μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου, αφού το γεγονός πως δε θα επιστρέψει στη Γη του επιτρέπει να αφαιρέσει τις ασπίδες θερμότητας, τα πτερύγια και τις μεγάλες δεξαμενές για τους κινητήρες προσεδάφισης τα οποία απαιτούνται για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Ένα ακόμα εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα είναι οι στολές των αστροναυτών οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν. Και εκεί όμως ο Elon Musk πρόσφερε τη βοήθεια της SpaceX.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δε θα είναι το τέλος στην περιπέτεια της NASA να προλάβει το χρονοδιάγραμμα του 2024, τη στιγμή που Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται για να εκτοξεύσουν ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα προσελήνωσης και δημιουργίας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης.