Η Apple είχε ένα διπλό πράκτορα στην κοινότητα των leakers για χρόνια

Πουλούσε μυστικά και “κάρφωνε” συναδέλφους
19 Αυγούστου 2021 09:31
Η Apple είχε ένα διπλό πράκτορα στην κοινότητα των leakers για χρόνια

Η Apple έχει πάρει αυστηρά μέτρα τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις διαρροές των προϊόντων της, βελτιώνοντας την ασφάλεια στα εργοστάσια και στα γραφεία της. Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνο μέτρα που έχει πάρει εναντίον των leakers, καθώς μία νέα αναφορά από το Motherboard αποκαλύπτει πως η Apple δεχόταν και τη βοήθεια ένός διπλού πράκτορα στην κοινότητα των leakers.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο πράκτορας ήταν μέλος του δικτύου των leakers σε Twitter και Discord και πολλές φορές συμμετείχε σε διαρροές εφαρμογών, manuals, κλεμμένων συσκευών κλπ. για να διατηρήσει τον online χαρακτήρα του χωρίς να εγείρει υποψίες. Στην πραγματικότητα όμως, παρείχε στην Apple ονόματα, όπως ποιος πούλησε τα κλεμμένα πρωτότυπα iPhone στην Κίνα, ποιοι υπάλληλοι της Apple διέρρευσαν τις πληροφορίες online και ποιοι δημοσιογράφοι είχαν σχέσεις με leakers και πωλητές.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά επειδή ο εν λόγω πράκτορας αποκαλύφθηκε και αποφάσισε να μιλήσει για τη ζωή του. Ο Andrey Shumeyko, γνωστός online ως YRH04E ή JVHResearch, αποφάσισε να τα παραδεχτεί όλα δημόσια, αφού θεωρεί πως η Apple τον εκμεταλλεύτηκε και θα έπρεπε να τον έχει ανταμείψει για τις πληροφορίες που της παρείχε.

Σύμφωνα με τα emails που στάλθηκαν μεταξύ του Shumeyko και της ομάδας Global Security της Apple, ο λόγος που δέχτηκε να γίνει το “καρφί” της Apple ήταν επειδή ένιωθε άσχημα για τις διαρροές που συμμετείχε ο ίδιος στο παρελθόν και ήθελε να εξιλεωθεί. Έλπιζε επίσης να ανταμειφθεί οικονομικά για τις πληροφορίες που παρείχε στην Apple για να ξεκινήσει μία νέα ζωή, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Το αφιέρωμα του Motherboard για τον διπλό πράκτορα της Apple μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο εδώ.

Tags: