Το Facebook μπανάρει ακαδημαϊκούς που μελετούν τις διαφημίσεις του

Έντονη η αντίδραση της Mozilla
05 Αυγούστου 2021 14:41
Το Facebook μπανάρει ακαδημαϊκούς που μελετούν τις διαφημίσεις του

Το Facebook έκανε ban τους προσωπικούς λογαριασμούς ακαδημαϊκών οι οποίοι ερευνούσαν τη διαφάνεια στις διαφημίσεις και τη διάδοση της παραπληροφόρησης στο δίκτυό του. Οι ερευνητές, μέλη του NYU Ad Observatory, ανίχνευσαν την προέλευση και τη διάδοση των πολιτικών διαφημίσεων στο Facebook, σκοπεύοντας να αποκαλύψουν ποιος πληρώνει για αυτές τις διαφημίσεις και ποιοι στοχεύονται από αυτές.

Το Facebook λέει πως οι ερευνητές παραβίασαν τους όρους χρήσης της υπηρεσίας συγκεντρώνοντας δεδομένα χωρίς άδεια και πως η έρευνα δεν μπορεί να δικαιολογεί τη διακινδύνευση της ιδιωτικότητας των χρηστών. Οι ερευνητές από την πλευρά τους ισχυρίζονται πως το Facebook τους στόχευσε επειδή αποκάλυψαν τα προβλήματα στο μέσο και πως η εταιρία θέλει να βάλει ένα τέλος στην ανεξάρτητή έρευνα στην πλατφόρμα της.

Η κίνηση του Facebook να κάνει ban τους λογαριασμούς των ερευνητών από την πλατφόρμα του, προκάλεσε αντιδράσεις Γερουσιαστών των ΗΠΑ, καθώς και αντιδράσεις από την Mozilla, η οποία χαρακτήρισε τη δικαιολογία που πρόσφερε το Facebook για το ban ως “λάθος”.

Το Facebook ισχυρίζεται πως οι λογαριασμοί έκλεισαν λόγω προβλημάτων ιδιωτικότητας με το Ad Observer. Κατά την άποψή μας, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν. Αυτό το γνωρίζουμε επειδή πριν ενθαρρύνουμε τους χρήστες να συμβάλουν με τα δικά τους δεδομένα στο Ad Observer, ελέγξαμε τον κώδικα οι ίδιοι.

Να σημειώσουμε πως το Ad Observer για το οποίο γίνεται λόγος, είναι ένα browser plug-in το οποίο εγκαθιστούν οι χρήστες Facebook για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το ποιες διαφημίσεις φτάνουν σε αυτούς. Η Mozilla ξεκαθαρίζει:

Αποφασίσαμε να προτείνουμε το Ad Observer επειδή οι έλεγχοί μας, μας διαβεβαίωσαν πως σέβεται την ιδιωτικότητα και υποστηρίζει τη διαφάνεια. Συλλέγει διαφημίσεις, παραμέτρους στόχευσης και metadata που σχετίζονται με τις διαφημίσεις. Δε συλλέγει προσωπικά posts ή πληροφορίες σχετικά με τους φίλους σας. Και δε δημιουργεί ένα προφίλ χρήστη στους servers του. Η επέκταση σάς επιτρέπει επίσης να βλέπετε ποια δεδομένα συλλέχθηκαν από το “My Archive” tab. Σας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείτε περισσότερα δημογραφικά στοιχεία για να βοηθήσετε την έρευνα ως προς το πώς στοχεύονται συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, αλλά ακόμα και αυτό είναι απενεργοποιημένο στο default.