Άλλο ένα "χαστούκι" στην Blue Origin από κυβερνητικούς θεσμούς των ΗΠΑ

Έγκυρη και σωστή η απόφαση της NASA για την επιλογή της SpaceX
01 Αυγούστου 2021 07:56
Άλλο ένα "χαστούκι" στην Blue Origin από κυβερνητικούς θεσμούς των ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO), απέρριψε τις διαμαρτυρίες της Blue Origin και της Dynetics για την απόφαση της NASA να δώσει το συμβόλαιο των $2.9 δισεκατομμυρίων στην SpaceX, για την ανάπτυξη του Human Landing System (HLS). Η GAO ισχυρίστηκε στην απόφασή της πως “η εκτίμηση της NASA και στις τρεις προτάσεις ήταν λογική και συνεπής με τους κανονισμούς, τη νομοθεσία και τους όρους της ανακοίνωσης”.

Η GAO ερεύνησε σε βάθος την απόφαση της NASA να επιλέξει μόνο την SpaceX για το HLS και διαπίστωσε πως “δεν παραβίασε κανένα κανονισμό όταν αποφάσισε να επιλέξει μόνο ένα νικητή”, καθώς η διαστημική υπηρεσία έδωσε στον εαυτό της τη δυνατότητα να επιλέξει έναν, πολλούς ή κανένα νικητή όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά το HLS.

Η Blue Origin υποστηρίζει πως η απόφαση της NASA να την απορρίψει ήταν άδικη, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αναθεωρήσει την προσφορά της, ενώ επιπλέον την ενόχλησε το γεγονός πως διάλεξε μόνο μία διαστημική εταιρία για το project, ενώ στην αρχική της ανακοίνωση είχε κάνει λόγο για δύο.

Η GAO κατέληξε στο ότι “δεν υπήρχε καμία υποχρέωση από τη NASA να εμπλακεί σε συνομιλίες, να τροποποιήσει ή να ακυρώσει την ανακοίνωση” λόγω του ποσού χρηματοδότησης που είχε διαθέσιμο για το project.

Ωστόσο η Blue Origin δε δέχεται το όχι ως απάντηση.

Μένουμε πιστοί στην πεποίθησή μας πως υπάρχουν σημαντικά θέματα με την απόφαση της NASA, αλλά η GAO δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει λόγω της περιορισμένης δικαιοδοσίας τους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ύπαρξη δύο άμεσων προμηθευτών καθώς πιστεύουμε πως είναι η σωστή λύση. Έχουμε ενθαρρυνθεί από δράσεις του Κογκρέσου για πρόσθεση δεύτερου προμηθευτή και τους επιπλέον πόρους που θα διατεθούν για τις φιλοδοξίες της NASA για την επιστροφή των Αμερικανών στο φεγγάρι. Έχουμε επίσης ενθαρρυνθεί από το διευθυντή Nelson και τα σχόλια του την προηγούμενη εβδομάδα, που επαναπροσδιορίζει την αρχική πρόθεση της NASA να προσφέρει ταυτόχρονο ανταγωνισμό. Το HLS χρειάζεται ανταγωνισμό τώρα και όχι αργότερα – αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη NASA και η καλύτερη λύση για τη χώρα μας.