Ανεξέλεγκτη πυροδότηση κινητήρων του ISS έθεσε σε κίνδυνο το σταθμό  

Άλλαξε προσωρινά πορεία

Ανεξέλεγκτη πυροδότηση κινητήρων του ISS έθεσε σε κίνδυνο το σταθμό

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός άλλαξε ξαφνικά την τροχιά του, όταν πυροδοτήθηκαν οι κινητήρες του νέου ρωσικού module, λίγες ώρες αφού είχε συνδεθεί με τον ISS. Οι κινητήρες του Nauka, ενός εργαστηρίου 23 τόνων, μετακίνησαν τον ISS κατά 45 μοίρες, ενώ συναγερμός σήμανε στη Roscosmos και στη NASA, καθώς και στο πλήρωμα του ISS. Μία ώρα περίπου μετά, το Χιούστον και η Μόσχα επανέκτησαν τον έλεγχο του σταθμού και τον επανέφεραν στην κανονική του θέση.

Η Roscosmos απέδωσε το λάθος σε μία αποτυχία του software, κάνοντας το module Nauka να πιστέψει πως πρέπει να απομακρυνθεί από το σταθμό. Η δράση του Nauka αντιμετωπίστηκε από ένα άλλο ρωσικό module, το Zvezda, το οποίο πυροδότησε κι αυτό τους κινητήρες του προς την αντίθετη φορά του Nauka για να εξισορροπήσει τις δυνάμεις που ασκούνται στο σταθμό. Μάλιστα, ο επικεφαλής των επικοινωνιών της NASA ενημέρωσε τους αστροναύτες για τη διαδικασία αυτή, περιγράφοντάς την ως μία διελκυστίνδα.

Απλά για να σας ενημερώσω παιδιά, τώρα είμαστε σε μία διελκυστίνδα μεταξύ των κινητήρων που πυροδοτούνται ανάμεσα στο Zvezda και στο Nauka. Προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο δράσης.

Λόγω ενός βραχυπρόθεσμου λάθους στο software, μία απευθείας εντολή ενσωματώθηκε κατά λάθος για να ενεργοποιήσει τους κινητήρες του module για απόσυρση, κάτι που οδήγησε σε κάποια μετατροπή στον προσανατολισμό του σταθμού στο σύνολό του. – Vladimir Solovyov, επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS

Το Nauka σημαίνει “επιστήμη” στα Ρώσικα και είναι ένα πολύ-εργαστήριο το οποίο αναπτύσσεται από το 1995 και μετά από πολλούς ανασχεδιασμούς, εκτοξεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2021.

Το περιστατικό ανάγκασε τη NASA να ακυρώσει την προγραμματισμένη εκτόξευση του Starliner της Boeing για τον ISS μέχρι να σταθεροποιηθεί η τροχιά του σταθμού και η νέα ημερομηνία εκτόξευσης είναι στις 3 Αυγούστου.