Η Tesla άλλαξε το λογισμικό των αυτοκινήτων της για να «επιβιώσει» την έλλειψη chips

Ο Elon Musk αποκαλύπτει
27 Ιουλίου 2021 18:01
Η Tesla άλλαξε το λογισμικό των αυτοκινήτων της για να «επιβιώσει» την έλλειψη chips

Από τις νέες gaming κονσόλες, PS5 και Xbox Series X|S, μέχρι τις λευκές συσκευές, όπως ψυγεία και φούρνοι, η παγκόσμια έλλειψη chips έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε κλάδο. Φυσικά, από τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και από την αυξημένη ζήτηση, επηρεάστηκε και η αυτοκινητοβιομηχανία. Το αποτέλεσμα; Υψηλότερες τιμές, μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής και κλείσιμο εργοστασίων, σε μια εποχή με ιστορικά υψηλή ζήτηση νέων αυτοκίνητων.

Για να αντιμετωπίσει το αξιοσημείωτο αυτό εμπόδιο, η Tesla ακολούθησε μια διαφορετική οδό. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο CEO, Elon Musk, η εταιρία άλλαξε το λογισμικό των αυτοκινήτων της για να «επιβιώσει» την έλλειψη chips.

Μπορέσαμε να αντικαταστήσουμε chips με εναλλακτικές μάρκες και στη συνέχεια να γράψουμε το λογισμικό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να αλλάξεις απλά ένα chip, πρέπει επίσης να ξαναγράψεις και το λογισμικό.

Αυτή η προσέγγιση βοήθησε την Tesla να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς παραγωγής, παραδίδοντας πάνω από 200,000 οχήματα σε πελάτες μέσα στους τρείς τελευταίους μήνες. Συνολικά, τα ταμεία της γέμισαν με 11.9 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα μέσα σε αυτό το τρίμηνο και 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη.

Τέλος, ο Musk δήλωσε πως η μελλοντική ανάπτυξη της Tesla θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχεία επίλυση της παγκόσμιας έλλειψης chips. Για παράδειγμα, η Tesla βασίζεται σε chips και για τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων της, όπως οι αερόσακοι ή οι ζώνες. Σχετικά με αυτό, ο Musk προσέθεσε:

Η παγκόσμια κατάσταση με την έλλειψη chips παραμένει αρκετά σοβαρή. Για το υπόλοιπο του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα καθοριστεί από το πιο αργό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μας.

Ένας μεγάλο βάσανο αυτό το τρίμηνο ήταν οι μονάδες που ελέγχουν τους αερόσακους και τις ζώνες ασφαλείας. Και προφανώς δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις ένα αυτοκίνητο χωρίς αυτά.

Για την ιστορία, αυτή την εβδομάδα η πασίγνωστη κατασκευάστρια αυτοκίνητων BMW γνωστοποίησε πως αναγκάστηκε να κλείσει μερικές από τις γραμμές παραγωγής της εξαιτίας της έλλειψης chips. Ως εκ τούτου, η συνολική παραγωγή οχημάτων της εταιρίας θα μειωθεί κατά δεκάδες χιλιάδες.