WhatsApp για Pegasus spyware: Αν ένα τηλέφωνο δεν είναι ασφαλές, δεν είναι κανένα ασφαλές

Δριμύ κατηγορώ του CEO ενάντια στην NSO
25 Ιουλίου 2021 09:58
WhatsApp για Pegasus spyware: Αν ένα τηλέφωνο δεν είναι ασφαλές, δεν είναι κανένα ασφαλές

Το σκάνδαλο με το spyware Pegasus έχει κλονίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη διπλωματία σε παγκόσμιο επίπεδο και οι αποκαλύψεις φαίνεται να μην έχουν τέλος. Μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη πως ο Γάλλος Πρόεδρος Macron είναι στη λίστα με αυτούς που ήταν στόχοι του spyware της NSO, το WhatsApp έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά και να εμπλέξει και Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ισραηλινή NSO έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επιχείρηση παρακολούθησης Αμερικανών ή συμμάχων τους, ωστόσο ο CEO του WhatsApp, Will Cathcart, αποκάλυψε στην Guardian πως γνωρίζει υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και συμμάχους που έπεσαν θύματα του Pegasus το 2019.

Ο Cathcart ισχυρίζεται πως τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα μίας ευρύτερης επίθεσης που δέχτηκε το WhatsApp το 2019, με στόχο 1.400 χρήστες και ήταν αυτή η επίθεση που οδήγησε το WhatsApp να μηνύσει την NSO.

Τα ευρήματα σχετικά με την NSO “ταιριάζουν” με τα ευρήματα από την επίθεση του 2019 στο WhatsApp, ταιριάζει πολύ με αυτά που λέγαμε τότε. Πέρα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους κυβερνήσεων, το WhatsApp βρήκε πως ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι ήταν επίσης θύματα το 2019. Πολλοί από τους στόχους δεν είχαν καμία δικαιολογία να βρίσκονται υπό παρακολούθηση με οποιαδήποτε λογική. Αυτό έπρεπε να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης σχετικά με την ασφάλεια στο internet. Τα κινητά τηλέφωνα είτε είναι ασφαλή για όλους είτε δεν είναι ασφαλή.

Η απάντηση της NSO ήταν άμεση, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς για τους οποίους τονίζει πως δεν υπάρχουν γεγονότα για να αποδειχτούν, ενώ προκαλεί και τον ίδιο τον Cathcart ρωτώντας:

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή κόσμο. Έχει ο κ. Cathcart άλλες εναλλακτικές που επιτρέπουν στα όργανα επιβολής του νόμου και στις υπηρεσίες πληροφοριών να εντοπίσουν νόμιμα και να προλάβουμε κακόβουλες ενέργειες από παιδόφιλους, τρομοκράτες και εγκληματίες που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κρυπτογραφημένες end-to-end; Αν έχει, θα χαρούμε να τις μάθουμε.

Ο Cathcart συζήτησε τις επιθέσεις του 2019 με κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, ενώ συνεχάρη τη Microsoft και όσους μιλάνε ανοιχτά για τους κινδύνους του malware και κάλεσε την Apple να υιοθετήσει αυτή τη στάση.

Ελπίζω η Apple να αρχίσει να παίρνει αυτή την προσέγγιση επίσης. Να φωνάζει, να συμμετέχει. Δεν είναι αρκετό να πει, “οι περισσότεροι χρήστες μας δε χρειάζεται να ανησυχούν για αυτό”. Δεν είναι αρκετό να πει “α, υπάρχουν μόνο μερικές χιλιάδες θύματα”. Αν αυτό επηρεάζει δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζει όλους εμάς. Και αν κάποιου το τηλέφωνο δεν είναι ασφαλές, σημαίνει πως κανενός το τηλέφωνο δεν είναι ασφαλές.