Ο Zuckerberg θέλει να κάνει το Facebook ένα metaverse
Ο Mark Zuckerberg αποκάλυψε το όραμά του για το Facebook τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλει να το μετατρέψει από ένα social media δίκτυο σε ένα “metaverse”, όπου οι άνθρωποι θα παίζουν, θα εργάζονται και θα επικοινωνούν σε ένα εικονικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας VR headsets. Το περιγράφει ως ένα “ενσωματωμένο internet όπου αντί να βλέπουμε περιεχόμενο, είμαστε μέσα σε αυτό”.
Δε θα έπρεπε να ζούμε μέσα από μικρά ορθογώνια (εννοώντας τα smartphones). Δεν υποτίθεται πως επικοινωνούν έτσι οι άνθρωποι. Σε πολλά από τα meetings που έχουμε σήμερα, κοιτάμε μία σειρά ανθρώπων σε μία οθόνη. Δεν επεξεργαζόμαστε τα πράγματα έτσι.
Στο μέλλον, αντί να κάνεις ένα meeting με μία τηλεφωνική κλήση, θα μπορείς να κάτσεις ως ολόγραμμα στον καναπέ μου ή να κάτσω εγώ σαν ολόγραμμα στον καναπέ σου και θα νιώθουμε έτσι πως είμαστε στο ίδιο μέρος, ακόμα κι αν είμαστε σε διαφορετικές πολιτείες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ο Zuckerberg παραδέχτηκε πως τα τωρινά VR headsets είναι ογκώδη και χρειάζονται βελτίωση για να μπορούν οι άνθρωποι να τα χρησιμοποιούν όλη μέρα. Τόνισε όμως πως το “metaverse” του Facebook θα είναι προσβάσιμο από διαφορετικές υπολογιστικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβάνοντας τα VR, AR, PC, κινητές συσκευές και gaming κονσόλες.
Η έννοια του metaverse προέρχεται από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Neal Stephenson (1992), “Snow Crash”. Οι εταιρίες τεχνολογίας θεωρούν πως το metaverse μπορεί να αποτελέσει ένα νέο 3D internet, συνδέοντας κόσμους ψηφιακά, όπου άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν μέσω εικονικής πραγματικότητας.
Για ποιο λόγο όμως ένας τεχνολογικός κολοσσός να θέλει να αλλάξει το μοντέλο το οποίο του έχει επιφέρει τόσα κέρδη; Ο Verity McIntosh του University of the West of England, θεωρεί πως οι εταιρίες τεχνολογίας έχουν πολλά ακόμα να κερδίσουν όσον αφορά τα συμπεριφορικά δεδομένα.
Ένας λόγος που το Facebook επενδύει τόσο βαριά στο VR/AR είναι πως ο βαθμός λεπτομέρειας των δεδομένων όταν ο χρήστης αλληλεπιδρά με αυτές τις πλατφόρμες, είναι τρομακτικά υψηλότερος από τα media που βασίζονται σε οθόνη. Δεν αφορά πλέον μόνο το πού κάνω click και τι επιλέγω να μοιραστώ, είναι πού επιλέγω να πάω, πώς στέκομαι, τι κοιτάω για περισσότερο χρόνο, οι υποσυνείδητοι τρόποι που κινείται το σώμα μου και αντιδράω σε ερεθίσματα. Είναι μία απευθείας οδός στο υποσυνείδητό μου και αυτό είναι χρυσός για έναν καπιταλιστή των δεδομένων. Είναι μάλλον απίθανο το Facebook να θέλει να αλλάξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που τους έχει εξυπηρετήσει τόσο καλά για να δώσει προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα του χρήστη ή να του δώσει οποιοδήποτε ουσιαστικό λόγο για το πώς θα χρησιμοποιούνται τα συμπεριφορικά δεδομένα του στο metaverse.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.