Το spyware Pegasus στοχεύει 50.000 ακτιβιστές και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο

Πωλείται σε κυβερνήσεις από Ισραηλινή εταιρία
19 Ιουλίου 2021 08:45
Το spyware Pegasus στοχεύει 50.000 ακτιβιστές και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και δικηγόροι από όλο τον κόσμο, ήταν οι στόχοι ενός malware τηλεφώνων το οποίο πωλείται από την Ισραηλινή εταιρία NSO σε κυβερνήσεις. Τα σχετικά έγγραφα διέρρευσαν σε μεγάλα ειδησεογραφικά sites περιλαμβάνοντας μία λίστα 50.000 τηλεφωνικών αριθμών. Η NSO αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως το λογισμικό της έχει σκοπό τη χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών και γίνεται διαθέσιμο μόνο στο στρατό, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών χωρών με καλό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το λογισμικό, γνωστό ως Pegasus, είναι ένα πανίσχυρο spyware το οποίο μολύνει iPhones και Android συσκευές, επιτρέποντας στον επιτιθέμενο να εξάγει μηνύματα, φωτογραφίες, emails, ιστορικό κλήσεων, ενώ μπορεί ακόμα και να ενεργοποιήσει μυστικά το μικρόφωνο. Έρευνα σε μερικά τηλέφωνα από τα 50.000 της λίστας έδειξε πως παραπάνω από τα μισά είχαν ίχνη του spyware.

Δημοσιογράφοι των CNN, New York Times, Al Jazeera, Agence France-Presse, Associated Press, Financial Times, Economist και Reuters είναι στη λίστα, ενώ υπάρχουν και δύο γυναίκες που είχαν επαγγελματικές σχέσεις με το δολοφονημένο Σαουδάραβα δημοσιογράφο Jamal Khashoggi και τον επίσης δολοφονημένο Μεξικανό δημοσιογράφο Cecilio Pineda Birto. Συνολικά, ερευνητές της λίστας έχουν αναγνωρίσει έως τώρα πάνω από 1.000 ανθρώπους σε 50 χώρες, περιλαμβάνοντας 65 μεγαλοστελέχη εταιριών, 85 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφους και πάνω από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων Προέδρων και Πρωθυπουργών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθουν στο φως υψηλού προφίλ ονόματα.

Παρόλο το ξέσπασμα του σκανδάλου, η εταιρία δεν αναμένεται να πληγεί οικονομικά, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες που να μπορούν να παράγουν τέτοιου επιπέδου κατασκοπευτικά εργαλεία. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη κανονισμών για τη συγκεκριμένη αγορά έχει οδηγήσει σε έκρηξη πωλήσεων.

Το WhatsApp είχε μηνύσει την NSO το 2019 κατηγορώντας την πως ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις 1.400 κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας το Pegasus.