Η NASA βρήκε το πρόβλημα του Hubble και θα επιχειρήσει να το διορθώσει

Ίσως να είναι η τελευταία του ευκαιρία
15 Ιουλίου 2021 11:42
Η NASA βρήκε το πρόβλημα του Hubble και θα επιχειρήσει να το διορθώσει

Ένα από τα χειρότερα προβλήματα στη ιστορία του αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, έχοντας τεθεί εκτός λειτουργίας για τους επιστήμονες και τις παρατηρήσεις τους. Το Hubble έχει μπει σε “safe mode” και η ομάδα της NASA μελετά νυχθημερόν το πρόβλημα. Τώρα πιστεύει πως το έχει εντοπίσει στην κεντρική μονάδα (PCU) που τροφοδοτεί με ενέργεια τον υπολογιστή ο οποίος δε λειτουργεί.

Οι χειριστές της NASA θα επιχειρήσουν σήμερα μία ριψοκίνδυνη αλλαγή στο back-up hardware, σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει ξανά ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά εργαλεία του ανθρώπου. Παρόλο που οι αστρονομικές παρατηρήσεις έχουν σταματήσει από τον Ιούνιο, η NASA λέει πως το ίδιο το τηλεσκόπιο και τα επιστημονικά του όργανα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Το συμπέρασμα πως ευθύνεται η PCU για το πρόβλημα, προήλθε μετά από αρκετές δοκιμές των μηχανικών να επανεκιννήσουν και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του κεντρικού υπολογιστή και του backup υπολογιστή. Εντολές για επανεκίννηση της PCU δεν είχαν αποτέλεσμα. Έτσι η NASA έδωσε την έγκριση να χρησιμοποιηθεί η back-up PCU.

Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη και θα χρειαστεί αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί για να επιστρέψει το τηλεσκόπιο στην κανονική του λειτουργία. Ο λόγος που η διαδικασία είναι ριψοκίνδυνη, είναι επειδή η PCU είναι συνδεδεμένη σε πολλά ακόμα εξαρτήματα Science Instrument Command and Data Handling του τηλεσκοπίου, SI C&DH για συντομία. Μετά την αλλαγή της PCU, τα SI C&DH δε θα έχουν back-up κι αν πάθουν κάτι, αυτό ίσως να σημάνει το οριστικό τέλος του Hubble.

Το Hubble είναι μία από τις σημαντικότερες αποστολές της NASA. Λειτουργεί εδώ και 31 χρόνια και η NASA ελπίζει να κρατήσει πολλά χρόνια ακόμα.

Το Hubble εκτοξεύτηκε με το διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1990 και από τότε έχει ολοκληρώσει πάνω από 1.5 εκατομμύριο παρατηρήσεις, οδηγώντας σε μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην αστρονομία και στη δημοσίευση 18.000 papers.