Biden προς Putin: Κάντε κάτι για τις ransomware επιθέσεις αλλιώς θα κάνουμε εμείς

Ψυχροπολεμικό το κλίμα
10 Ιουλίου 2021 10:01
Biden προς Putin: Κάντε κάτι για τις ransomware επιθέσεις αλλιώς θα κάνουμε εμείς

Στη διάσκεψη της Γενεύης στις 16 Ιουνίου, ο Biden κάλεσε τον Putin να δράσει όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις που ξεκινούν από τη Ρωσία, με τον Putin να συμφωνεί. Χτες όμως με ένα τηλεφώνημα διάρκειας μίας ώρας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Biden αυξάνει την πίεση για δράση, προειδοποιώντας τον Putin πως αν συνεχιστούν οι επιθέσεις από το έδαφος της Ρωσίας, οι ΗΠΑ θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Του ξεκαθάρισα πως οι ΗΠΑ περιμένουν όταν προέρχεται μία ransomware επιχείρηση από τα εδάφη του, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι κρατικά υποβοηθούμενη, αναμένουμε να δρα όταν του δίνουμε πληροφορίες από που προέρχεται. Έχουμε εγκαταστήσει μία γραμμή επικοινωνίας σε τακτική βάση όταν κάθε ένας από εμάς νομίζει ότι κάτι συμβαίνει στην άλλη χώρα που επηρεάζει τη δική μας χώρα. Είμαι αισιόδοξος.

Σε αυτό το πνεύμα επίδοσης ευθυνών, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες πως η ransomware επίθεση της τελευταίας εβδομάδας συνδέεται με την κυβέρνηση της Ρωσίας, ωστόσο η Μόσχα έχει την υποχρέωση να την αντιμετωπίσει.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του τόνισε πως “δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από τα αρμόδια τμήματα των ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα, παρά την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να σταματήσει το έγκλημα στη σφαίρα της πληροφορίας”. Οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν τη δήλωση λέγοντας πως έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις στη Ρωσία μέσω των διπλωματικών καναλιών.