Πρόστιμο €875 εκατομμυρίων σε VW και BMW από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Daimler τη γλίτωσε επειδή τους “έδωσε”
09 Ιουλίου 2021 12:33
Πρόστιμο €875 εκατομμυρίων σε VW και BMW από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε πρόστιμα ύψους €875 εκατομμυρίων εναντίον των Volkswagen, Audi, Porsche, BMW και Daimler, με την κατηγορία πως συνωμότησαν παρανόμως για να καθυστερήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρότερων εκπομπών.

Συγκεκριμένα, το Volkswagen Group στο οποίο ανήκει και η Audi και η Porsche, θα πληρώσει €502 εκατομμύρια , ενώ η BMW θα πληρώσει €373 εκατομμύρια. Η Daimler κατάφερε να αποφύγει το δικό της πρόστιμο των €727 εκατομμυρίων, επειδή αποκάλυψε το καρτέλ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σημειωθεί πως η συνομωσία που αναφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχει καμία σχέση με το Dieselgate της VW, στο οποίο η εταιρία εγκατέστησε ειδικό λογισμικό στα οχήματά της για να ξεγελά τα tests των περιβαλλοντικών αρχών. Το νέο σκάνδαλο αφορά μία αποκάλυψη της Der Spiegel από το 2017, στην οποία αναφέρεται πως οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συναντιόντουσαν κρυφά από τη δεκαετία του ’90 για να συζητήσουν “την τεχνολογία, τα κόστη, τους προμηθευτές, ακόμα και το φιλτράρισμα των αερίων από τις εξατμίσεις των diesel οχημάτων τους”.

Η Ε.Ε. έκρινε πως οι εταιρίες συμφώνησαν σε λεπτομέρειες όπως το μέγεθος των δεξαμενών του AdBlue, ένα συστατικό που μειώνει τους ρυπαντικούς παράγοντες του diesel. Με αυτόν τον τρόπο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν τον τρόπο να παράγουν οχήματα πιο φιλικά στο περιβάλλον, αλλά αποφάσισαν να μην ανταγωνιστούν σε αυτό το θέμα.

Οι πέντε κατασκευαστές, Daimler, BMW, Volkswagen, Audi και Porsche, είχαν την τεχνολογία να μειώσουν τις επικίνδυνες εκπομπές παραπάνω από όσο απαιτούταν από το νόμο. Αλλά απέφυγαν να ανταγωνιστούν στο να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία στο μέγιστο βαθμό και έμειναν σε αυτό που απαιτούταν από το νόμο. Η σημερινή απόφαση αφορά το πώς η νόμιμη τεχνική συνεργασία μπορεί να πάει στραβά. Και δε θα ανεχτούμε τις εταιρίες να συνωμοτούν.