Η χούντα της Μιανμάρ εγκαθιστά τεχνολογία υποκλοπών στις τηλεπικοινωνίες

Απαγόρεψε την έξοδο στελεχών από τη χώρα
05 Ιουλίου 2021 11:24
Η χούντα της Μιανμάρ εγκαθιστά τεχνολογία υποκλοπών στις τηλεπικοινωνίες

Μία εντολή της χούντας της Μιανμάρ, απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα σε στελέχη εταιριών τηλεπικοινωνιών, αν δε λάβουν απευθείας άδεια από τη στρατιωτική ηγεσία. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η εντολή δόθηκε στα μέσα Ιουνίου και ισχύει τόσο για πολίτες της χώρας, όσο και για ξένους.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι εταιρίες έλαβαν δεύτερη εντολή, με την οποία υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τεχνολογία υποκλοπών στα δίκτυά τους μέχρι τις 5 Ιουλίου (σήμερα), για να μπορούν οι αρχές να παρακολουθούν τηλεφωνήματα, μηνύματα και κίνηση διαδικτύου από κάθε πολίτη της χώρας.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος δεν έχουν σταματήσει στην Μιανμάρ και η στρατιωτική ηγεσία θέλει να εγκαταστήσει spyware τεχνολογία για να στοχεύσει αυτούς που υποκινούν τις διαδηλώσεις. Πηγές από εταιρίες τηλεπικοινωνιών λένε πως το καθεστώς έχει αυξήσει την πίεσή του προς αυτές, ενώ απειλούνται για να μη μιλούν δημόσια για την τεχνολογία υποκλοπών. Το Reuters δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει κατά πόσο αυτή η τεχνολογία έχει ήδη εγκατασταθεί και εφαρμόζεται, αλλά τέσσερις πηγές του λένε πως τουλάχιστον δύο πάροχοι δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με τις εντολές.

Η πρώτη δράση των στρατιωτικών από όταν κατέλαβαν την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, ήταν να κόψουν την πρόσβαση των πολιτών στο internet. Η πρόσβαση ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί, αφού το καθεστώς δίνει συνεχώς νέες εντολές στους παρόχους σχετικά με το ποια websites και ποια τηλέφωνα ακτιβιστών να μπλοκάρουν.