Το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να κάνει το Bitcoin εθνικό νόμισμα

Μαζί με το δολάριο
07 Ιουνίου 2021 10:37
Το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να κάνει το Bitcoin εθνικό νόμισμα

Το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να εισάγει νομοθεσία η οποία θα κάνει τη χώρα το πρώτο έθνος που θα υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Ο Πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, Nayib Bukele, ισχυρίζεται πως αυτή η κίνηση θα κάνει ευκολότερο στους Σαλβαδοριανούς που ζουν στο εξωτερικό να στέλνουν χρήματα πίσω στο σπίτι τους.

Το Bitcoin έχει κεφαλαιοποίηση $680 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν το 1% αυτού επενδυθεί στο Ελ Σαλβαδόρ, θα αυξήσει το ΑΕΠ μας κατά 25%. Από την άλλη το Bitcoin θα έχει 10 εκατομμύρια πιθανούς νέους χρήστες και τον ταχύτερο τρόπο ανάπτυξης για να μεταφέρει 6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε εμβάσματα. Εξάλλου, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων χάνεται σε ενδιάμεσους. Χρησιμοποιώντας Bitcoin, το ποσό που θα λαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες χαμηλού εισοδήματος θα αυξηθεί με το ισοδύναμο δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Αυτό θα βελτιώσει τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών. Επιπλέον, το 70% του πληθυσμού του Ελ Σαλβαδόρ δε διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και εργάζεται στη μαύρη οικονομία. Η οικονομική συμπερίληψη δεν είναι απλά μία ηθική επιταγή, αλλά και ένας τρόπος να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας, προσφέροντας πρόσβαση σε πίστωση, σε αποταμιεύσεις, σε επενδύσεις και σε ασφαλείς συναλλαγές. Ελπίζουμε αυτή η απόφαση να είναι μόνο η αρχή του να προσφέρουμε ένα χώρο όπου οι καινοτόμοι να μπορέσουν να δημιουργήσουν το μέλλον των οικονομικών, βοηθώντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος θα στείλει το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα σε αυτήν τη βδομάδα. Να σημειώσουμε πως η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται στα εμβάσματα από το εξωτερικό, αποτελώντας το 20% του ΑΕΠ, καθώς πάνω από 2 εκατομμύρια Σαλβαδοριανοί ζουν εκτός της χώρας στέλνοντας $6 δισεκατομμύρια ετησίως πίσω στις οικογένειές τους.