Οι G7 αυξάνουν τους φόρους των τεχνολογικών κολοσσών

Για να ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα
06 Ιουνίου 2021 11:27
Οι G7 αυξάνουν τους φόρους των τεχνολογικών κολοσσών

Μετά από χρόνια “παραθύρων”, οι τεχνολογικοί κολοσσοί καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Όπως αναφέρει το BBC, οι χώρες που αποτελούν τους G7 κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει την αύξηση των φόρων για πολυεθνικές εταιρίες όπως η Apple, η Amazon, η Google και άλλες.

Οι εταιρίες αναμένεται να πληρώσουν περισσότερους φόρους στη χώρα που δραστηριοποιούνται αν έχουν το ελάχιστο ένα 10% περιθώριο κέρδους, με φόρο 20% για κέρδη πάνω από αυτό. Θα υπάρξει ένας ελάχιστος εταιρικός φόρος τουλάχιστον 15%, έτσι ώστε να αποτραπεί η χρήση χωρών με χαμηλή φορολογία, οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και άλλοι.

Amazon και Google καλωσόρισαν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως εκμοντερνισμό. Η Amazon τόνισε μάλιστα πως η απόφαση θα φέρει σταθερότητα στη διεθνή φορολόγηση.

Το πότε και πώς θα εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις μένει να φανεί. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση των G20 τον Ιούλιο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα δεχθούν την κίνηση. Τέλος, εκτιμάται πως θα είναι και χρονοβόρα η αντικατάσταση της φορολογικής νομοθεσίας κάθε χώρας ξεχωριστά.

Πολλοί είναι  αυτοί όμως που θεωρούν πως η προτεινόμενη φορολόγηση δεν είναι αρκετή.

Είναι παράλογο για τους G7 να ισχυρίζονται πως αλλάζουν το σπασμένο σύστημα παγκόσμιας φορολόγησης, θέτοντας έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο που είναι παρόμοιος με τους φόρους που θέτονται από φορολογικούς παραδείσους όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη. Θέτουν τον πήχη πολύ χαμηλά και οι εταιρίες μπορούν απλά να περάσουν από πάνω του. – Gabriela Bucher, διευθύντρια Oxfam

Θεωρείται επίσης πως η συμφωνία θα ωφελήσει τα μέλη του G7 όπου πολλές από τις μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη τα γραφεία τους και θα ζημιώσει πιο φτωχά κράτη.

Κάναμε ένα βήμα σήμερα με την ιδέα ενός ελάχιστου φόρου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σιγουρευτούμε πως τα οφέλη αυτού, τα έσοδα, θα διανέμονται δίκαια σε όλο τον κόσμο. – Alex Cobham, CEO Tax Justice Network